Turški predsednik Erdogan je bil zaradi čistk po neuspelem puču deležen ostrih kritik Zahoda. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan je bil zaradi čistk po neuspelem puču deležen ostrih kritik Zahoda. Foto: Reuters

Erdogana glede na nedavno izvedeno javnomnenjsko anketo podpira kar 67,6 odstotka volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Namestnik premierja Mehmet Simsek je rezultat raziskave na Twitterju označil za kazalec močne podpore javnosti Erdoganovemu soočanju s poskusom udara.

Bolj priljubljen tudi premier
Raziskava je bila izvedena med 28. julijem in 1. avgustom, vanjo pa je bilo vključenih 1.275 ljudi; v primerjavi z raziskavo, izvedeno konec junija, je podpora Erdoganu narasla za 21 odstotnih točk. Podpora je zrasla tudi premierju Binaliju Yildirimu, ki ga podpira 58 odstotkov volivcev, kar je za 18 odstotnih točk več kot pretekli mesec.

Erdogan je imel najvišjo podporo do zdaj na začetku leta 2012, ko je izvajal tretji mandat predsednika vlade, podpiralo pa ga je 71,1 odstotka volivcev. Avgusta 2014 je bil z 52 odstotki glasov izvoljen za predsednika, od takrat pa mu "števec" podpore ni nikdar pokazal več kot 50 odstotkov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vladne vire, so turške oblasti po spodletelem poskusu udara 15. julija pridržale skupno 35.022 ljudi, od tega so jih 17.740 uradno aretirali po nalogu sodišča. 5.685 od pridržanih jih mora še stopiti pred sodnika, preostale pa so že izpustili.