Slovenski kandidat Danilo Türk tokrat nekoliko bolj prepričljiv. Foto: BoBo
Slovenski kandidat Danilo Türk tokrat nekoliko bolj prepričljiv. Foto: BoBo
1. Portugalec Antonio Guterres
2. Srb Vuk Jeremić
3. Slovak Miroslav Lajčak
4. Danilo Türk in Argentinka Susana Malcorro
5. Bolgarka Irina Bokova
6. Novozelandka Helen Clark in Makedonec Srgjan Kerim
7. Moldavka Nathalia Gherman
Antonio Guterres
Antonio Gutteres tudi po petem krogu neformalnega glasovanja ostaja v prednosti pred protikandidati. Foto: Reuters
Največ glasov tudi tokrat dobil Guterres

Slovenski kandidat Danilo Türk se je med devetimi kandidati, ki so še v igri za novega generalnega sekretarja ZN-a, s šestega mesta po četrtem krogu neformalnega glasovanja uvrstil na četrto mesto, skupaj z Argentinko Susano Malcorro.

Antonio Guterres je v petem krogu dobil 12 izrazov podpore kandidaturi, dve državi sta mu jo odsvetovali, ena se je vzdržala. Na drugo mesto se je uvrstil Srb Vuk Jeremić z osmimi glasovi podpore, šestimi proti in enemu vzdržanemu. Pri vrhu je ostal slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak (8-6-1), ki ga je Jeremić zrinil na tretje mesto. Oba sta dobila manj podpore kot v četrtem krogu, ko je Lajčak dosegel rezultat 10-4-1, Jeremić pa 9-4-2.

Türk četrti, a z manj podpore.
Argentinka Susana Malcorra je v petem krogu dosegla enak izid kot v četrtem krogu (7-7-1), kar je bilo tokrat dovolj za preboj s sedmega na četrto mesto, ki ga deli z nekdanjim slovenskim predsednikom Danilom Türkom.

Danilu Türku in Susani Malcorra sledijo Bolgarka Irina Bokova, Novozelandka Helen Clark in Makedonec Srgjan Kerim ter Moldavijka Nathalia Gherman.

Ghermanova bi se torej morala kmalu pridružiti Hrvatici Vesni Pusić, Črnogorcu Igorju Lukšiću in Kostaričanki Christiani Figueres, ki so ugotovili, da ne morejo računati na to, da 1. januarja 2017 na položaju nasledijo sedanjega generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna.

Novo glasovanje 5. oktobra
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je po sicer neformalnem glasovanju napovedal, da bo naslednji krog glasovanj v Varnostnem svetu že 5. oktobra (in ne 6., kot je bilo načrtovano). Takrat bo potekalo glasovanje z barvnimi glasovnicami, ko bo tudi jasna volja ključna petih stalnih članic VS-ja ZN-a (ZDA, Rusije, Velike Britanije, Kitajske in Francije), ki bo predvidoma oktobra izbral kandidata in ime poslal v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN-a.

Uradno sicer ne bo jasno, za koga je glasovala katera izmed stalnih članic oziroma proti komu. Se bo pa videlo, koliko t. i. rdečih glasovnic stalnih članic je dobil posamezni kandidat.

Igra velikih
Svetovni diplomati so ob robu splošne razprave 71. zasedanja Generalne skupščine ZN-a govorili, da so ta dosedanja neformalna glasovanja v VS-ju ZN-a preigravanje in taktiziranje z namenom, da se pride do jedra sprejemljivih kandidatov in takrat se bo igra začela zares.

Nov element v preigravanju svetovnih sil glede generalnega sekretarja je postala Sirija. Delitve na relaciji vzhod-zahod so bile močne že zaradi Ukrajine, hude besede in demonstrativna zapuščanja zasedanj VS-ja ZN-a o Siriji s strani Rusije in zahodnih stalnih članic pa kažejo, da so se napetosti še večje.

Rusko stališče je, da mora biti naslednji vodja birokracije ZN-a nekdo iz vzhodnoevropske skupine sistema ZN-a, ki do zdaj še ni dala generalnega sekretarja. Rusija lahko pri tem računa na podporo Kitajske. Če bo pri tem stališču vztrajala, to pomeni, da bo izbran najmanjši skupni imenovalec. Nekdo torej, s katerim ima največ stalnih članic VS-ja ZN-a najmanj težav. Diplomati opozarjajo, da en ali morda celo dva "rdeča kartona" še ne bosta avtomatično pomenila konec upov za kandidata, odvisno pač od tega, kako se bo odrezala konkurenca.

1. Portugalec Antonio Guterres
2. Srb Vuk Jeremić
3. Slovak Miroslav Lajčak
4. Danilo Türk in Argentinka Susana Malcorro
5. Bolgarka Irina Bokova
6. Novozelandka Helen Clark in Makedonec Srgjan Kerim
7. Moldavka Nathalia Gherman
Največ glasov tudi tokrat dobil Guterres