Rdeči križ je običajno pomagal ljudem, ki so bili ranljivi in brez sredstev, zdaj pa se po pomoč zatekajo tudi pripadniki srednjega razreda. Foto: EPA
Rdeči križ je običajno pomagal ljudem, ki so bili ranljivi in brez sredstev, zdaj pa se po pomoč zatekajo tudi pripadniki srednjega razreda. Foto: EPA

Do teh trditev se je dokopala študija, ki jo je objavila Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Ženevi. Po navedbah federacije okoli dve tretjini nacionalnih Rdečih križev v Evropski uniji deli hrano pripadnikom srednjega razreda, kar do zdaj ni bilo običajno. Številni posamezniki, ki so najeli posojilo, ga ne morejo več odplačevati, zato družine izgubljajo domove, nekateri pa zaradi naraščajoče brezposelnosti preprosto ne morejo več plačevati hrane.

V Španiji je tako pomoč v hrani, ki jo je delil tamkajšnji Rdeči križ, prejelo okoli 500.000 ljudi, a ta številka ne vključuje prosilcev za azil, beguncev in drugih običajno ranljivejših skupin ljudi.

Vlade morajo ustrezno ukrepati
"Prihaja zima, s tem pa se bodo razmere še močno poslabšale. Stroški pozimi naraščajo," je ob tem opozoril predsednik madžarskega Rdečega križa Georg Habsburg in dodal, da se ljudje spopadajo z resnimi težavami. Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca je ob tem opozorila vlade, da se morajo pri oblikovanju politik in socialnih programov zavedati socialnega vpliva recesije, poudarili pa so tudi, da brez ustreznega ukrepanja vlad obstaja nevarnost naraščanja socialnih napetosti.