Avstralski premier Morrison med govorom v parlamentu. Foto: EPA
Avstralski premier Morrison med govorom v parlamentu. Foto: EPA

Politiki so dajali seksualizirane izjave le nekaj ur po obljubi premierja Scotta Morrisona, da bo postal parlament bolj spoštljivo in varno delovno okolje, poroča Guardian.

Enega od senatorjev so obtožili, da je oponašal psa med nastopom senatorke. Za svoje oglašanje se je opravičil, a je zanikal, da je oponašal živalske zvoke, in trdil, da se ga verjetno ni dobro razumelo zaradi maske na obrazu.

Sorodna novica V avstralskem parlamentu razširjeno spolno nadlegovanje poslank in osebja

Naslednji dan se je senatorka Lidia Thorpe opravičila, ker je drugi senatorki v dvorani zavpila: "Jaz vsaj držim noge skupaj." Medtem so v spodnjem domu opozicijski poslanci vladnima poslancu in poslanki zaradi običajnega prijaznega vprašanja dejali, naj "si poiščeta sobo", s čimer so namigovali na intimni oziroma spolni odnos med njima.

Medtem je nekdanja tiskovna predstavnica nekdanjega ministra za izobraževanje Alana Tudgea Rachelle Miller v četrtek spegovorila o čustveni, v enem primeru tudi fizični zlorabi, ki da jo je leta 2017 doživljala v razmerju s takrat poročenim ministrom.

Tudgea je obtožila, da jo je enkrat zbrcal s postelje, ker ga je prebudilo zvonenje njenega telefona. Nato jo je tudi žaljivo spodil iz sobe, je dejala. Tudge je obtožbe svoje nekdanje tiskovne predstavnice odločno zavrnil.

Konkretnega odziva vlade še ni

Premier Morrison še ni predstavil odziva vlade na poročilo o spolnem nadlegovanju v parlamentu, ki med drugim predlaga vzpostavitev neodvisnih obravnav pritožb.

Senatorka Zelenih Larissa Waters je dejala, da je zdaj potrebno jasno sporočilo, da bodo v celoti spoštovali predloge na področju spolne diskriminacije in da se bo "kultura toksičnega parlamenta spremenila".