Goodluck je že zaprisegel kot novi nigerijski predsednik. Foto: EPA
Goodluck je že zaprisegel kot novi nigerijski predsednik. Foto: EPA
Umar Yar'Adua
Umar Yar'Adua se je rodil leta 1951, preden se je podal v politiko, pa je bil univerzitetni profesor kemije. Leta 2007 je bil zaradi številnih obljub o reformah izvoljen na mesto nigerijskega predsednika. Foto: EPA

Novico o smrti predsednika je v kratki izjavi, s katero so prekinili program, sporočila nigerijska televizija. "Predsednik in vrhovni poveljnik oboroženih sil, Umaru Musa Yar'Adua, je pred nekaj urami umrl v svoji predsedniški vili. Predstavniki kabineta so o tragični novici takoj obvestili svetovalca za varnost, generala Anouja Bissouja, ki je takoj poklical začasnega predsednika. Pokojni predsednik je bil bolan že dalj časa," so povedali na televiziji.

Vlada je razglasila sedemdnevno državno žalovanje, predsednika pa so že pokopali v njegovi domači zvezni državi Katsina na severu države v bližini meje z Nigrom. Pogreba se je udeležilo več tisoč ljudi

Predsednik je postal Goodluck Jonathan
V skladu z nigerijsko ustavo je kot novi predsednik že prisegel Goodluck Jonathan, ki ga je parlament zaradi predsednikove bolezni že pred tremi meseci imenoval za začasnega predsednika. Jonathan bo predsedniški mandat odslužil do naslednjih volitev, ki bodo maja prihodnje leto. Ob tragični novici je Jonathanov tiskovni predstavnik povedal, da je začasni predsednik ob smrti Yar'Adue pretresen in zelo žalosten.

Na prisegi, ki je potekala v predsedniški vili v Abudži, so bili navzoči vsi nigerijski ministri, guvernerji zveznih držav in tuji veleposlaniki.

V kratkem govoru ob prisegi je obljubil, da se bo njegova administracija osredotočila na dobro vladanje, pri čemer bosta njeni prioriteti volilna reforma in boj proti korupciji. "Eden od resničnih preizkusov bo, da bodo na prihodnjih predsedniških volitvah vsi glasovi prešteti in upoštevani," je dejal Johnatan, ki je obljubil poštene in svobodne volitve.

Yar'Adua trpel zaradi vnetja osrčnika
Umaru Yar'Adua, ki je predsedniško mesto zasedel leta 2007, je bil že dalj časa hudo bolan. Novembra lani je bil za nekaj mesecev hospitaliziran v bolnišnici v Savdski Arabiji, januarja letos pa je v intervjuju za BBC povedal, da okreva, in izrazil upanje, da bo kmalu lahko znova prevzel svoje naloge. Njegov tiskovni predstavnik je takrat povedal, da so Yar'Aduo zdravili zaradi hudega vnetja osrčnika.

Dolgotrajna odsotnost Yar'Adue s položaja je v Nigeriji vodila v politične nemire in vladno krizo, ki so se končali, ko je oblast začasno prevzel Jonathan. Yar'Adua se je v Nigerijo vrnil konec februarja, a je predsedniško funkcijo kljub vsemu izvajal Jonathan.

Barack Obama že izrazil svoje sožalje
Ob tragični novici z vsega sveta prihajajo izrazi sožalja. Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil globoko spoštovanje do Yar'Adue, "njegove osebne dostojnosti in integritete, njegove zavezanosti javni službi ter njegove strastne vere v ogromen potencial in svetlo prihodnost 150 milijonov ljudi, ki živijo v Nigeriji".