Jaua je medijem pokazal fotografijo peturnega srečanja s Castrom (tretji z leve). Foto: Reuters
Jaua je medijem pokazal fotografijo peturnega srečanja s Castrom (tretji z leve). Foto: Reuters
Castro se je oglasil

Elias Jaua se je z dolgoletnim kubanskim voditeljem srečal v soboto, dan pozneje je nekaterim novinarjem tudi pokazal fotografije s pogovora. Castro je po njegovih besedah "živ, jasnih misli in v dobrem stanju".

Kot je dejal Jaua, tesni sodelavec venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki se zdaj poteguje za guvernerski stolček v zvezni državi Miranda, je dejal, da ga je "El Comandante" po pogovorih pospremil v znameniti havanski Hotel Nacional, kjer je na kratko poklepetal tudi z vodjo hotela.

Tišina - zgovoren dokaz?
Razen izjav politika in direktorja hotela sicer še vedno ni potrjenih in neodvisnih informacij o zdravstvenem stanju nekdanjega komunističnega voditelja. V zadnjem času se na družbenih omrežjih pojavlja vse več namigov o tem, da naj bi bil 86-letni Castro na robu smrti ali celo že mrtev, saj se v javnosti ni pojavil že vse od marca.

Ko se je leta 2008 umaknil s predsedniškega stolčka, je za državne medije redno pisal kolumne, a zadnja je bila objavljena 19. junija. Nekaj njegovih zadnjih prispevkov je bilo menda izredno zmedenih in nejasnih, zato so se mnogi takrat vprašali o njegovem psihičnem zdravju. Njegov račun na Twitterju je sicer živ, a objavljene so le povezave do novinarskih člankov. Njegov tesni prijatelj Hugo Chavez je večkrat zatrdil, da je s Castrom vse v redu, prejšnji teden pa je Castrov sin Alex dejal, da oče še vedno redno telovadi in da je zdrav.

Popraviti škodo?
V četrtek so vsi kubanski časopisi objavili Castrovo pismo, v katerem je medicinskemu institutu v Havani čestital za 50-letnico. Članek je obsegal celotno prvo stran, v njem pa je bil tudi Castrov podpis, kar pa ni utišalo govoric o njegovem zdravju, saj mnogi dvomijo o avtentičnosti voščila.

Castro se je pred množico fotografov nazadnje pojavil marca, ko se je na kratko srečal s papežem Benediktom XVI., ko je Sveti oče obiskal ta komunistični otok. Takrat je govoril jasno, imel pa je težave s hojo.

Castro se je oglasil