V spopadih je umrlo najmanj 50 ljudi, več kot 90 pa je ranjenih. Foto: EPA
V spopadih je umrlo najmanj 50 ljudi, več kot 90 pa je ranjenih. Foto: EPA
Venezuela
Zapori v Venezueli so med najbolj nevarnimi. Foto: EPA

Upor v zaporu Uribana v mestu Barquisimeto je izbruhnil, ko se je uprava zapora odločila, da bodo izvedli temeljit pregled zapornikov, da bi preverili, ali skrivajo kako orožje. V zapor so poslali vojsko, kar pa je sprožilo nezadovoljstvo in upor med zaporniki, je povedala ministrica, pristojna za zapore, Iris Varela.

V nasilnih spopadih med zaporniki, pazniki in vojaki je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, vsaj 90 pa je ranjenih. Vodja lokalne bolnišnice Ruy Medina je povedal, da je umrlo 54 ljudi, da so bile vse žrtve ustreljene in da število za zdaj temelji le na tistih, ki so jih pripeljali v bolnišnico. Povedal je, da bi v zaporu lahko našli še kakšnega mrtvega.

Oblasti želele razorožiti tolpe v zaporu
Oblasti so smrtni davek upora že razglasile za alarmantnega in obljubile, da bodo izvedle natančno preiskavo dogodka. BBC poroča, da naj bi oblasti pregled zapornikov načrtovale že nekaj časa, saj so želele razorožiti tolpe v zaporu. Ob tem dodaja, da naj bi zaporniki o pregledu izvedeli iz medijev, tako da naj bi vojake pričakali pripravljeni.

Venezuelski aktivist, borec za človekove pravice Carlos Nieto Palma, je povedal, da se je nekaj, kar bi moralo biti povsem normalna procedura v vsakem zaporu, končalo s spopadom in krvavim davkom. Ob tem je dodal, da je zapor Uribana med najbolj nevarnimi v državi.

Venezuelski zapori med najbolj nevarnimi
Zapori v Venezueli so med najslabšimi in najbolj nevarnimi v Latinski Ameriki. Največja težava je prenapolnjenost, saj v zaporih, ki imajo kapaciteto za približno 14.000 zapornikov, zaporne kazni trenutno prestaja 50.000 zapornikov, velik problem pa predstavlja tudi notranja trgovina z mamil in orožjem ter spopadi med tolpami.