V Srebrenici sta si po lokalnih volitvah 2. oktobra zmago pripisala tako srbski kandidat Mladen Grujičić kot dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković. Foto: EPA
V Srebrenici sta si po lokalnih volitvah 2. oktobra zmago pripisala tako srbski kandidat Mladen Grujičić kot dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković. Foto: EPA
Srebrenica
Župan Srebrenice lahko postane župan, ki ne priznava, da je bil v mestu leta 1995 storjen genocid nad Bošnjaki. Foto: EPA

Odločitev, da se vse glasovnice iz Srebrenice pripeljejo v Sarajevo, je sprejela volilna komisija Bosni in Hercegovine. Pred tem lokalna volilna komisija izidov s petih volišč, kjer bi domnevno lahko nastale napake, ni želela ponovno preučiti.

V Srebrenici sta si po volitvah zmago pripisala tako srbski kandidat Mladen Grujičić kot dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković, ki je v torek zahteval vnovično štetje glasov.

Glede na zadnje izide državne volilne komisije po preštetih glasovih s 24 od 27 volišč v Srebrenici je Grujičić s 70,46 odstotka glasov v jasni prednosti pred Durakovićem, ki ima slabih 30 odstotkov glasov podpore.

V te glasove pa še niso všteti glasovi po pošti, pri katerih gre predvsem za glasove iz Srebrenice pregnanih Bošnjakov. Že vnaprej je bilo jasno, da bo izid volitev odvisen od njih.

Edina občina v RS-ju z bošnjaškim županom
Srebrenica, kjer so med vojno v BiH-u sile bosanskih Srbov izvedle genocid nad Bošnjaki, ko je bilo leta 1995 ubitih več kot 8.000 ljudi, je bila doslej edina občina v srbski entiteti, Republiki Srbski, z bošnjaškim županom.

Župan, ki zanika genocid?
Grujičić bo v primeru zmage postal prvi srbski župan Srebrenice po letu 1995, že njegova kandidatura pa je bila za Bošnjake sporna, saj gre za človeka, ki javno zanika, da je bil v tem kraju sploh zagrešen genocid. Grujičića je pri kandidaturi za župana podprlo več strank bosanskih Srbov, v kampanji pa so za njim stali predvsem srbski ultranacionalisti z Vojislavom Šešljem na čelu.