Navalni je Kremlju sporočil:
Navalni je Kremlju sporočil: "Ne prirejajte volilnih izidov." Foto: EPA
Sergej Sobjanin
Sobjaninovi podporniki so zmago proslavili na ulicah. Foto: Reuters
Volilni uspeh ruske opozicije

Po preštetih 99 odstotkih glasov je za Sobjanina, dozdajšnjega župana in zvestega zaveznika predsednika Vladimirja Putina, glasovalo 51,27 odstotka volivcev, za njegovega največjega tekmeca, 37-letnega blogarja Alekseja Navalnega pa 27,3 odstotka. Navalni je sicer prejel dvakrat več glasov, kot je bilo pričakovano. Ker je Sobjanin prejel več kot polovico glasov, je postal zmagovalec že v prvem krogu glasovanja.

"Putin odloča, kakšni bodo izidi"
A Navalni je že pred objavo dokončnih izidov zatrdil, da so izidi ponarejeni. Vztrajal je, da je zbral dovolj glasov za uvrstitev v drugi krog in napovedal ulične proteste, če pristojne oblasti ne bodo priznale, da je Sobjanin dobil manj kot 50 odstotkov glasov. Opozoril je tudi na "več resnih kršitev volilne zakonodaje". "Priča smo očitnemu ponarejanju. Zahtevamo drugi krog volitev. Če tega ne bo, se bomo obrnili na meščane in jih pozvali na moskovske ulice," je dejal. Spomnimo, konec leta 2011 so Moskvo zaradi domnev o ponarejanju glasov na splošnih volitvah zajeli najhujši protivladni protesti od konca Sovjetske zveze.

Ko je volilna komisija še preštevala glasove, je Navalni, ki mu sicer grozi zaporna kazen v delovnem taborišču, saj je julija sodišče odločilo, da je kriv poneverb, izjavil: "Sobjanin in njegov glavni podpornik Putin zdaj sedita v sobi in se odločata, kako poštene bodo te volitve in ali bodo Moskovčani odšli na drugi krog." Volilna komisija je sicer sporočila, da na volitvah ni bilo nobenih resnih kršitev. Privrženci Navalnega pa so se medtem že začeli zbirati v centru Moskve. Protestiralo naj bi jih več tisoč.

"Vem, da ste že siti protestov," je prek spletnega družbenega omrežja Twitter podpornikom sporočil Navalni. "A morate znova priti," je dodal. Glavnina protestov je sicer napovedana za danes zvečer, ko naj bi se podporniki aktivista zbrali na osrednjem moskovskem trgu.

Drugačen pristop h kampanji
Dejstvo, da je Navalni dobil več kot 20 odstotkov glasov, bo po napovedih analitikov okrepilo opozicijo pri njenih prizadevanjih, da bi nekega dne prevzela oblast, nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da je kljub porazu pravi zmagovalec volitev prav Navalni, ki je v kampanjo privabil več tisoč prostovoljcev, ljudi pa je nagovarjal predvsem prek družbenih omrežij in spleta, z njimi se je srečeval na podzemnih postajah in objavil več plakatov s svojo družino.

V svojo gladko zmago prepričan Sobjanin pa je v odzivu čestital sam sebi za "najbolj iskrene in odprte volitve v zgodovini Moskve". "Imamo razlog za slavje," je izjavil pred svojimi podporniki. Sobjanin je vodenje Moskve prevzel leta 2010, ko se je moral od stolčka po skoraj dveh desetletjih posloviti Jurij Lužkov.

V Rusiji so sicer v nedeljo državljani izbirali tudi nove regionalne parlamente in guvernerje ter župane več mest. Najbolj zanimiv je bil izid v Jekaterinburgu, četrtem največjem ruskem mestu, v katerem je opozicijski borec proti uporabi drog Jevgenij Rojzman premagal prokremeljskega kandidata Jakova Silina.

Volilni uspeh ruske opozicije