Ključne položaje v državi spet nadzorujejo vojaške sile, ki so ostale zveste predsedniku, oblasti pa so priprle več voditeljev upora. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ključne položaje v državi spet nadzorujejo vojaške sile, ki so ostale zveste predsedniku, oblasti pa so priprle več voditeljev upora. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Državni udar v Burundiju je spodletel

Med aretiranimi pa ni glavnega organizatorja prevrata Godefroida Niyombareja, za katerega je tiskovni predstavnik predsednika Gervaisa Abayeha še pred nekaj urami naznanil, da je pridržan, a je zdaj izjavo spremenil. Na vprašanje Reutersa, kaj se bo zgodilo s prevratniki, je Abayeho odgovoril, da bo o tem odločal sodni sistem.


Dejstva o Burundiju:
- druga najrevnejša država na svetu;
- populacija: 10,4 milijona ljudi;
- pričakovana življenjska doba: 50 let;
- 85 % Hutujev, 14 % Tutsijev;
- v državljanski vojni je umrlo 300.000 ljudi.
Vir: ZN, Svetovna banka, CIA


Domove zapustilo 100.000 ljudi

Ključne položaje v državi spet nadzorujejo vojaške sile, ki so ostale zveste predsedniku, oblasti pa so priprle več voditeljev upora. Zaradi napetosti so morali številni prebivalci Burundija zapustiti svoje domove, več kot 100 tisoč se jih je zateklo tudi v sosednje države.

Godefroid Niyombare je bil namreč glavni vodja prevratnikov. Ob poskusu državnega udara je zaprl letališče in državne meje. Burundijski predsednik je bil namreč ravno na obisku v Tanzaniji, zato se ni mogel vrniti domov, saj na letališču njegovemu letalu niso odobrili pristanka. Niyombare je med drugim razglasil, da je bil predsednik Nkurunziza po več tednih nemirov v tej afriški državi, kjer se je pred devetimi leti končala 12-letna državljanska vojna, odstavljen.

Sporna kandidatura
Številne Burundijce je namreč razjezila novica, da bo Nkurunziza na predsedniških volitvah 26. junija znova kandidiral. Tokrat že za tretji predsedniški mandat. V protestih, ki potekajo od 26. aprila, je umrlo najmanj 20 ljudi. Tako Afriška unija kot EU in ZDA so zaradi nemirov v državi pozvali k preložitvi volitev, čemur pa Nkurunziza nasprotuje.
Tako opozicija kot okoli 300 skupin za človekove pravice opozarjajo, da je Nkurunzizijeva vnovična kandidatura protiustavna. Nkurunziza pa nasprotno vztraja, da njegova prva izvolitev na položaj predsednika države "ne šteje", saj ga je izvolil parlament, in ne ljudje na neposrednih volitvah, kot so to naredili ob nastopu njegove druge kandidature.

Nkurunziza poveljnik Hutujev
V državljanski vojni, ki se je končala leta 2002, je bila vojska pod poveljstvom Tutsijev, ki so se bojevali proti hutujskim uporniškim skupinam, med katerimi je eni izmed njih poveljeval Nkurunziza. Vojna je bila posledica dolgoletnih etničnih napetosti med Tutsiji, ki so bili tradicionalno na oblasti, in Hutujci, ki so bili vseskozi v podrejenem položaju, čeprav predstavljajo večino prebivalstva.

Državni udar v Burundiju je spodletel