Pogled na Nanga Parbat, kar pomeni 'Gola gora'. Pri poskusu vzpona nanjo se je ponesrečilo že veliko odličnih alpinistov. Foto: EPA
Pogled na Nanga Parbat, kar pomeni 'Gola gora'. Pri poskusu vzpona nanjo se je ponesrečilo že veliko odličnih alpinistov. Foto: EPA

V streljanju je bil poleg tega ubit tudi domači vodnik. Napad se je zgodil blizu baznega tabora na gori Nanga Parbat v pokrajini Gilgit - Baltistan.

Odgovornost za napad je prevzela pakistanska uporniška skupina Džundula, ki je sporočila: "Ti tujci so bili naši sovražniki, zato s ponosom sporočamo, da smo odgovorni za njihovo smrt. Tudi v prihodnje bomo izvajali takšna dejanja."

Gora Nanga Parbat, ki leži v zahodnem delu Himalaje, je z 8126 metri deveta najvišja gora na svetu in hkrati zelo zaželen cilj številnih alpinistov. Slovencem je znana predvsem zaradi Tomaža Humarja, ki je avgusta leta 2005 med vzponom nanjo obtičal v steni na višini 6000 metrov, kjer je preživel šest dni, rešil pa ga je helikopter pakistanske vojske. Reševalna akcija je bila edinstvena, saj so Tomaža rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru.

Odpeljali jih bodo s helikopterjem
"Neznanci so prišli v hotel, v katerem so stanovali tujci, in začeli streljati," je dejal policijski predstavnik Ali Šer, ki je dodal: "To je zelo odmaknjeno območje, brez cest in prometa, zato bo moral njihova trupla v dolino pripeljati helikopter."

Napad sta že obsodila pakistanski predsednik Asif Ali Zardari in premier Navaz Šarif, guverner pokrajine Gilgit - Baltistan pa je sklical srečanje, na katerem bodo preučili varnostne razmere na območju. Do zdaj je namreč omenjena pokrajina, ki meji na Kitajsko, veljala za eno varnejših območij v državi, čeprav so se občasno pojavljali napadi uporniških skupin na šiitsko manjšino.

Sicer pa to območje velja za eno izmed naravnih čudes, mesto Gilgit pa je tudi izhodiščna točka za plezalne odprave na Hindukuš, Karakorum in Himalajo.