Bo Angela Merkel med pogajanji potegnila kakšnega asa iz torbice? Foto: Reuters
Bo Angela Merkel med pogajanji potegnila kakšnega asa iz torbice? Foto: Reuters
Wolfgang Schäuble
Konservativna unija je v torek sprejela eno od pomembnejših odločitev, ko je za novega predsednika bundestaga soglasno predlagala Wolfganga Schäubleja, ki se poslavlja s položaja finančnega ministra. Tako je ostalo prazno eno od bolj zaželenih ministrstev, ki si ga želijo predvsem v FDP-ju, zasedel pa naj bi ga vodja stranke Lindner. Foto: Reuters

Naprej se bodo na uvodnih pogajanjih srečali CDU z bavarskim CSU-jem in liberalni Svobodni demokrati, nekaj manj kot pet ur pozneje še CDU in CSU s stranko Zelenih. Pri pogovorih z liberalci kakšnih posebnosti ni pričakovati, manj skupnih točk ima konservativna unija s stranko Zelenih.

A današnja pogajanja so le tipanje, pri katerih zahtevah morebitni koalicijski partnerici nista pripravljeni popustiti. Vmes so čakali na izide volitev na Spodnjem Saškem, kjer je CDU po 19-letih izgubil. Cilj uvodnih pogajanj je, da se dogovorijo, koliko ljudi bo sploh lahko sodelovalo pri pripravi koalicijske pogodbe, vsaka stranka pa bo še enkrat povedala, pri katerih zahtevah ni pripravljena popustiti.

Cilj: ločiti bojevnike
Da bo imela Angela Merkel težko delo, je prepričan Hans-Jörg Wehlewand, novinar časnika Bild, ki vzdušje v strankah ves čas spremlja od blizu. "S pogovori bo skušala ločiti bojevnike enega od drugega, na koncu pa bo iskala kompromis tako, da bo gradila mostove med njimi, ki pa bodo imeli malo vsebine," je dejal Wehlewand.

S FDP-jem ne bo težav, še ocenjuje, ker je vodja Christian Lindner zelo vesel, da je znova v parlamentu in tudi v vladi, težava bo iskanje kompromisov med bavarskim CSU-jem in Zelenimi, pri čemer gre za generacijski prepad. Tudi dogovor med CDU-jem in CSU-jem o zgornji meji za število beguncev, ki to je in ni, pa kaže, da je kompromise mogoče sklepati. Težje jih bo pozneje uresničevati.

Pogovori se bodo vlekli mesece, še ocenjujejo poznavalci, a kompromis ni bil dosežen, vse stranke se namreč zavedajo, da bi ponovne volitve prinesle točke skrajno desni Alternativi za Nemčijo.

Končan prvi pogajanj o nemški vladi
Končan prvi pogajanj o nemški vladi