Preac se ni javil zaradi pretrganih telefonskih zvez. Foto: MMC RTV SLO
Preac se ni javil zaradi pretrganih telefonskih zvez. Foto: MMC RTV SLO

Sporočil je, da je bil na goratem severu države, ki ga ciklon ni prizadel, so pa zato pretrgane telefonske zveze, zato se ni mogel javiti. Preac je tik pred divjanjem Nargisa, ki je zahteval več kot 34.000 žrtev, pogrešajo pa jih še več kot 50.000, delal v šoli blizu nekdanje prestolnice Jangon, ki ga je ciklon močno prizadel. Slovenski popotnik je zdaj na Tajskem, kjer bo ostal še mesec dni, poroča Radio Slovenija.

ZN zvišuje število mrtvih in prizadetih
Po najnovejših ugotovitvah Združenih narodov je ciklon hudo prizadel med 1,6 milijona in 2,5 milijona prebivalcev, okoli 100.000 pa naj bi jih bilo mrtvih oz. pogrešanih. Vodja ZN-ovega urada za humanitarne zadeve John Holmes je dejal, da pomoč počasi prihaja do najbolj prizadetih območij, ni pa izključil niti možnosti zračnih pošiljk.

ZN meni, da je mednarodna skupnosti sicer dosegla napredek pri zagotavljanju dostave pomoči, a še vedno je to premalo. V Mjanmar je danes pet ameriških tovornih letal pripeljalo pomoč, predtem pa jih je v državo prišlo še osem, otovorjenih predvsem s pitno vodo, platnom za šotorska krila in z drugimi osnovnimi potrebščinami.

Mjanmarska vladajoča hunta, ki je zavračala prihod tujih humanitarnih delavcev, je danes zaprosila sosednje države za njihov prihod. Tajskim zdravstvenim delavcem so oblasti dovolile, da odpotujejo na območje delte Iravadi, ki jo je Nargis najbolj prizadel. Hunta je za pomoč zaprosila tudi Bangladeš, Kitajsko in Indijo. "Mjanmar je s tem določil, da lahko pomagajo le sosednje države," je dejala tiskovna predstavnica urada ZN-a za koordinacijo in humanitarne zadeve Amanda Pitt.

K. T.