V policijski operaciji sodeluje več deset kriminalistov in policistov, katerih vodje so se pogovorili celo s samim premierjem Petrom Nečasom. Foto: EPA
V policijski operaciji sodeluje več deset kriminalistov in policistov, katerih vodje so se pogovorili celo s samim premierjem Petrom Nečasom. Foto: EPA
Petr Nečas
Bo Petr Nečas preživel policijsko preiskavo, zaradi katere je aretirana celo njegova vodja kabineta? Foto: EPA
Policijska preiskava češke vlade

Policijska skupina za boj proti organiziranemu kriminalu je preiskala urad premierja v središču Prage, kakor tudi domove in pisarne vplivnih podjetnikov, povezanih z Demokratsko državljansko stranko. Med prijetimi so štirje politiki ODS-a, med njimi dva nekdanja poslanca ter dva vladna uslužbenca.

Kriminalci povezani z vladnim kabinetom
Policija navedb še ni potrdila. "V tem trenutku ne bom potrdil ničesar, akcija še traja," je povedal policijski predstavnik Pavel Hantak. Češki mediji poročajo, da je policija prepričana o trdnih povezavah med organiziranim kriminalom in vodilnimi predstavniki vlade.

Številni zaradi najverjetnejših hudih obtožb menijo, da bo policijska akcija usodna za Nečasovo desnosredinsko manjšinsko vlado, ki je od začetka mandata leta 2010 "preživela" že kar sedem glasovanj o nezaupnici.

Nagiova še uživa podporo Nečasa
Petr Nečas
se je na dogajanje odzval v četrtek popoldne, ko je zavrnil pozive k odstopu. "Nimam nikakršnega razloga, da bi razmišljal o svojem odstopu in posledično padcu vlade," je poudaril na novinarski konferenci. Ob tem je potrdil aretacijo Nagiove, a dodal, da njegovo zaupanje vanjo ostaja nespremenjeno.

Vidno ogorčen premier je ob tem kritiziral ravnanje preiskovalcev. Vprašal se je, kako je mogoče, da ima nadzor nad akcijo državno tožilstvo v mestu Olomuc, čeprav je večina aretacij potekala v Pragi in osrednji Češki.

Na vrsti krizni sestanek na Hradčanih
Za petek je sicer sklican krizni sestanek češkega predsednika Miloša Zemana ter Nečasa in prvega moža največje opozicijske stranke, socialdemokratov (CSSD) Bohuslava Sobotke.

Policijska preiskava češke vlade