Maldivi so otoška država, ki jo sestavlja dvojna veriga 26 atolov, na katerih živi 330 tisoč ljudi, leta 2012 pa je državo obiskalo skoraj milijon turistov. Foto: flickr/Wikimedia
Maldivi so otoška država, ki jo sestavlja dvojna veriga 26 atolov, na katerih živi 330 tisoč ljudi, leta 2012 pa je državo obiskalo skoraj milijon turistov. Foto: flickr/Wikimedia

Policija je prisilila državno volilno komisijo, da je odpovedala sobotne volitve, na katerih se je kot edinemu še preostalemu kandidatu zmaga obetala Mohamedu Našidu, prvemu demokratično izvoljenemu predsedniku Maldivov (2008-2012), ki je moral pred letom in pol odstopiti po nasilnih protestih in policijskem državnem udaru.

Policija sovražna do priljubljenega Našida
Eno najbolj znanih turističnih držav z več kot tisoč tropskimi otočki že dve leti preživlja hudo krizo. Februarja 2012 je moral Našid odstopiti, ker so se mu ob nasilnih protestih sočasno uprli tudi višji policijski častniki. Na mestu predsednika ga je nadomestil podpredsednik Mohamed Vahid, ki je zanikal, da bi prišlo do državnega udara. A kriza se s policijsko menjavo predsednika ni umirila in septembra so pripravili nove volitve.

Na glasovanju 7. septembra je Mohamed Našid dobil 45 odstotkov glasov, dva druga kandidata sta prejela po četrtino, Mohamed Vahid pa je prejel le 5 odstotkov. Vendar 2. kroga volitev ni bilo, saj je vrhovno sodišče razveljavilo 1. krog, ker naj bi prišlo do nepravilnosti v volilnih seznamih in naj bi nekateri volili po večkrat, glasove pa so oddajali tudi mladoletni in "mrtveci", kar je dokazovalo tajno policijsko poročilo.

Protikandidata zavrnila podpis volilnih imenikov
Za ponovljene volitve so dodali pogoj, da se morajo predsedniški kandidati strinjati z volilnimi imeniki, ki so jih osvežili in dali v podpis pretendentom za vodenje Maldivov. "Branilec naslova" Mohamed Vahid je nato presenetljivo umaknil kandidaturo, preostala dva kandidata Gasim Ibrahim in Mamun Abdul Gajum (polbrat predsednika Vahida) pa sta zavrnila podpis volilnih imenikov in zahtevala prestavitev volitev.

Državna volilna komisija je prestavitev zavrnila in napovedala, da bo v soboto po urniku izvedla predsedniške volitve. Vse to pa je spremenilo novo posredovanje policije, ki ne skriva sovražnosti do vnovičnega prihoda na oblast Mohameda Našida.

Država razklana med turizem in islam
"To je črni dan za demokracijo. Nov datum volitev bo sporočen pozneje,"
je bil potrt predsednik volilne komisije Fuvad Tovfik, ki je potrdil, da je policija zasegla volilni material in preprečila začetek težko pričakovanih volitev.

Glavne teme političnega boja na Maldivih so vera, nacionalizem, gospodarstvo in izobraževanje. Našid se s svojo stranko usmerja predvsem v nadaljnji razvoj turizma, medtem ko preostala kandidata želita okrepiti vlogo islama v državi, ki po svetu slovi kot rajska destinacija, kjer pa si polovica državljanov želi popolnoma prepovedati alkohol in ukinili plaže za oba spola.