Policist Edward Nero po oprostilni sodbi zapušča sodišče v Baltimoru. Foto: EPA
Policist Edward Nero po oprostilni sodbi zapušča sodišče v Baltimoru. Foto: EPA
Policija
Šesterica policistov osumljenih za smrt Freddieja Graja. Dva izmed njih, Edward Nero (prvi z desne v zgornji vrsti) in William Portner (prvi z leve v spodnji vrsti), sta že oproščena. Foto: EPA

Graya so aretirali 12. aprila lani in ga odvedli v policijsko vozilo. A 25-letnik je bil ob prihodu na policijsko postajo že napol mrtev. Nato so ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je sedem dni pozneje umrl zaradi posledic poškodbe hrbtenice.

Tožilstvo trdi, da so policisti osumljenca vrgli v policijsko vozilo in ga pustili na tleh, ne da bi ga pripeli z varnostnim pasom. Med divjo vožnjo po mestu ga je premetavalo, zato naj bi se mu zlomila hrbtenica.

Sodnik Williams: Tožilstvo ni dokazalo krivde
Policist Nero se je odločil za sojenje le pred sodnikom brez porote in odločitev je bila zanj dobra. Sodnik Barry Williams je namreč zavrgel vse točke obtožnice, ki ga je med drugim bremenila napada, ogrožanja in odstopa od dolžnosti. Williams je v obrazložitvi sodbe pojasnil, da tožilcu ni uspelo dokazati, da je Nero ravnal napačno. Sodnik je menil, da je Nero ravnal enako, kot bi v podobnem položaju kateri koli drug policist.

Nera je razbremenil tudi njegov sodelavec Garret Miller, ki je dejal, da Nero ni zvezal rok Grayu. Nerovi odvetniki so sicer ves čas zatrjevali, da se Nero sploh ni dotaknil Graya, razen ko mu je pomagal najti inhalator za astmo.

Obtoženi še štirje policisti
Poleg Nera so za povzročitev usodnih poškodb Grayu obtoženi še štirje policisti, medtem ko se je eden, William Porter, že izmaknil kazni. Naslednje sojenje se začenja 6. junija proti vozniku policijskega vozila Caesarju Goodsonu. Obtožnica ga med drugim bremeni uboja z vozilom, napada in nenaklepnega umora.

V neredih poškodovanih 400 stavb
Grayeva smrt je aprila lani v Baltimoru, mestu s 620.000 prebivalci, med katerimi prevladujejo temnopolti Američani, povzročila množične nerede, v katerih je bilo poškodovanih ali uničenih 400 stavb.

Pravosodje spet zatajilo?
Na oprostitev Nera so se na Twitterju z razočaranjem odzvali nekateri aktivisti za pravice temnopoltih, medtem ko je Shaun King, kolumnist New York Daily Newsa, tvitnil: "Z oprostitvijo še enega policista v povezavi s smrtjo #FreddieGray je pravosodni sistem spet razočaral."