Krsto nekdanjega predsednika Forda so odnesli od Kapitola v washingtonsko katedralo. Foto: Reuters
Krsto nekdanjega predsednika Forda so odnesli od Kapitola v washingtonsko katedralo. Foto: Reuters

Državnega pogreba nekdanjega predsednika v Washingtonu so se udeležili zdajšnji in nekdanji predsedniki ZDA ter pomembni člani ameriške administracije. Fordovo krsto so na zadnjo pot pospremili nekdanji predsedniki George Bush starejši, Bill Clinton, Jimmy Carter in njihove žene, podpredsednik Dick Cheney, zunanja ministrica Condoleezza Rice, nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld, nekdanji senator Bob Dole, nekdanji zunanji minister Henry Kissinger in člani Fordove družine.

Predsednik George Bush je Forda v nagovoru označil za izjemno osebnost, ki je znala poenotiti Američane po aferi Watergate, in za človeka, v katerem je videl najboljše, kar predstavljajo ZDA.

Pokopan bo v rojstni vasi
Od Forda so se najprej poslovili na Kapitolu, kjer domuje ameriški kongres, nato pa še v washingtonski katedrali. Krsto nekdanjega predsednika bodo nato odpeljali v njegov rojstni kraj v Michiganu, kjer ga bodo v sredo pokopali.

Gerald Ford, ki je umrl v 94. letu starosti, je edini predsednik ZDA, ki ni bil izvoljen niti na mesto predednika niti na mesto podpredsednika, ampak je mesto zavzel leta 1974, ko je takratni predsednik Richard Nixon odstopil zaradi afere Watergate. Po aferi je ravno Ford povrnil zaupanje domače in tuje javnosti v ameriško vrhovno oblast, ZDA pa je vodil do leta 1977.

Truplo nekdanjega predsednika Forda je na Kapitolu ležalo od sobote, v teh nekaj dneh se je od njega poslovilo na tisoče Američanov. Foto: Reuters
Od nekdanjega predsednika so se najprej poslovili na Kapitolu. Foto: Reuters
Iz Kapitola so Fordovo krsto odpeljali do katedrale v Washingtonu. Foto: Reuters
V washingtonski katedrali se je trlo pomembnežev, ki so še zadnjič izkazali spoštovanje 38. predsedniku ZDA. Foto: Reuters
Ob slovesu od predsednika Forda so v ZDA razglasili državni dan žalovanja. Foto: Reuters
Od Forda so se poslovili vsi nekdanji in zdajšnji pomembneži ameriške administracije. Foto: Reuters
Bojni posvet očeta in sina Bush pred govorom mlajšega. Foto: Reuters
Fordovo ženo Betty je iz katedrale po koncu slovesne maše pospremil predsednik George Bush. Foto: Reuters