Jirži Paroubek je Čehom obljubljal zmanjšanje javnega proračuna, pokojninsko reformo in boj proti korupciji. Foto: EPA
Jirži Paroubek je Čehom obljubljal zmanjšanje javnega proračuna, pokojninsko reformo in boj proti korupciji. Foto: EPA
Češka volitve
Čehi so gospodarsko krizo prebrodili razmeroma dobro, saj so imeli razmeroma nizek javni primanjkljaj in zmerno gospodarsko rast.
Čehi volili novo vlado

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov so v vodstvu levi socialdemokrati (ČSSD) Jiřija Paroubka, ki so po neuradnih podatkih prejeli 22,4 odstotka glasov, precej manj od 30 odstotkov, kolikor so jih stranki pred volitvami napovedovale javnomnenjske raziskave. Paroubek je zato že priznal poraz levice.

"Ta država stopa na pot desno usmerjene koalicije. To je jasno ... Zdi se, da so ljudje izbrali smer, v katero mora iti ta država, in to je drugačna smer, kot smo jo ponujali socialdemokrati," je dejal na novinarski konferenci. Tudi če ČSSD obdrži zdajšnjo rahlo prednost pred ODS-jem, uspeh preostalih, manjših strank kaže, da bodo leve stranke v novem 200-članskem češkem parlamentu v manjšini. Komunistom (KSČM) so namreč volivci namenili le 11,5 odstotka glasov.

Velika verjetnost desnosredinske koalicije
Petr Nečas, vodja desnosredinske Državljanske demokratične stranke (ODS), ki ji zadnji rezultati napovedujejo 19,9-odstotno podporo, je ocenil, da obstaja velika verjetnost desnosredinske koalicije. "Če bodo rezultati potrjeni, bo velika verjetnost oblikovanja proračunsko odgovorne koalicije, koalicije, ki jo ta država v teh težkih časih potrebuje," meni.

Volivci kaznovali veliki stranki
Analitiki menijo, da so volivci največji stranki, ČSSD in ODS, kaznovali za njune glasne prepire in številne korupcijske škandale v preteklosti in izrekli podporo novinkam na češkem političnem parketu ter povzročili "politični potres". Nova konservativna, svobodnemu trgu naklonjena stranka TOP 09, ki jo vodi priljubljeni princ Karel Schwarzenberg, je po dozdajšnjih izidih prejela kar 16,2 odstotka glasov, populistična stranka Javne zadeve (VV) pod vodstvom znanega raziskovalnega novinarja Radeka Johna pa se lahko pohvali z 10,9-odstotno podporo. ODS-ju, TOP 09 in VV-ju se tako skupaj nasmiha udobna večina 116 od 200 poslanskih sedežev.

Krščanski demokrati še upajo
Sredinskim krščanskim demokratom (KDU-ČSL) in Zelenim (SZ), ki so do leta 2009 skupaj z ODS-jem oblikovali vlado premiera Mireka Topolanka, ni uspelo prestopiti petodstotnega praga za vstop v parlament. KDU-ČSL sicer še ima nekaj možnosti, saj ima po dozdajšnjih podatkih 4,5 odstotka glasov. Preboj v parlament tudi ni uspel novi Stranki ljudskih pravic (SPOZ), ki jo je ustanovil priznani češki politik, nekdanji socialdemokratski premier Miloš Zeman.

Volilna udeležba je bila v petek, ko je bilo okoli 15.000 volišč odprtih od 14. do 22. ure, skoraj 50-odstotna, je svoj glas drugi dan volitev do zaprtja volišč ob 14. uri oddalo veliko manj volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba je bila po ocenah češkega statističnega urada 62,2-odstotna.

Težka koalicijska pogajanja
Nova vlada - pogajanja o oblikovanju koalicije naj bi bila težavna in dolgotrajna - bo zamenjala zdajšnjo nestrankarsko vlado Jana Fischerja, ki je oblast prevzela lani, ko je parlament sredi češkega predsedovanja EU-ja izglasoval nezaupnico vladi premierja Topolanka.

Čehi volili novo vlado