Največ glasov se obeta socialnim demokratom pod vodstvom Jirija Paroubka. Foto: EPA
Največ glasov se obeta socialnim demokratom pod vodstvom Jirija Paroubka. Foto: EPA
Petr Nečas
Nečas obljublja korenite reforme. Foto: EPA

Na volitvah pred štirimi leti sta si v 200-članskem parlamentu levi in desni blok med seboj razdelila natanko polovico poslanskih sedežev, kar je pripeljalo do dolgih pogajanj o vladi, ki pa ni zdržala do konca mandata in je lani padla z nezaupnico v parlamentu. Tudi tokrat se nobeni od dveh glavnih strank ne obeta večina v parlamentu, zato bo zmagovalec koalicijo prisiljen sestaviti s pomočjo manjših koalicijskih partnerjev.

Predvolilna kampanja je potekala v znamenju upravljanja javnih financ, pri čemer so socialni demokrati nekdanjega premierja Jirija Paroubka obljubljali povečanje javnih izdatkov, kot so pokojnine, nadomestila za brezposelne in otroški dodatki, kljub naraščajočemu javnemu dolgu, ki pa je še zmeraj eden najnižjih v Evropski uniji.

ODS pod vodstvom Petra Nečasa je v primeru zmage svojih nasprotnikov napovedal preveliko zapravljanje, ki bi po njihovem mnenju lahko vodilo do bankrota države in ponovitve grškega scenarija. Sami po drugi strani obljubljajo ambiciozne reforme trga dela, zdravstvene blagajne in pokojninskega sistema.

Zmaga bo premalo
Javnomnenjske ankete so pred volitvami napovedovale zmago ČSSD-ja z okoli 30 odstotki glasvo, medtem ko naj bi jih ODS dobil dobrih 20 odstotkov. Ker se nobeni od dveh najmočnejših strank, ki se na oblasti izmenjujeta že od leta 1993, ne obeta večina, bo zmagovalka morala pri sestavi vlade računati na manjše stranke.

Jeziček na tehtnici bi lahko predstavljali novi stranki TOP09 in Javne zadeve. Prvo vodi priljubljeni nekdanji zunanji minister Karel Schwarzenberg, drugo, bolj populistično, pa trenutno najbolj priljubljeni češki politik in nekdanji znani raziskovalni novinar John Radek.

Volišča bodo odprta v petek od 14. do 22 ure in v soboto od 8. do 14. ure. Izidi vzporednih volitev bodo znani takoj po sobotnem zaprtju volišč, do večera pa naj bi prve neuradne izide objavila tudi državna volilna komisija.