Gates v pogovoru z južnokorejskim kolegom išče možnosti, kako bi hunto prepričali, naj dovoli tujo pomoč. Foto: Reuters
Gates v pogovoru z južnokorejskim kolegom išče možnosti, kako bi hunto prepričali, naj dovoli tujo pomoč. Foto: Reuters

ZDA so imele takoj po divjanju ciklona Nargis v začetku maja pripravljene ladje in letala s pomočjo, a vojaška hunta, ki Mjanmaru vlada že dolga desetletja, ni dovolila vstopa v državo. Zaradi Nargisa je brez doma ostalo približno 2,4 milijona ljudi, ki se spopadajo še z večjo lakoto kot prej.

"Poleg ZDA so bile tudi številne druge države ovirane pri dostavi pomoči," je dejal Gates na varnostni konferenci v Singaporu. "Kljub temu si še naprej prizadevamo, da bi spravili pomoč v državo."

Po podatkih ZN-a naj bi hunta že začela odslavljati družine iz zasilnih kampov: dala naj bi jim nekaj bambusovega lesa in rekla: pojdite in si spet zgradite življenje. Medtem številni tuji dobrodelni delavci čakajo, da jim hunta odpre vrata. Prvi mož hunte Tan Šve je sicer pretekli teden zagotovil generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu, da bodo vstop dovolili vsem tujim delavcem. Mjanmarski časopis Mjanma Ahlin je zapisal, da bodo že preživeli brez čokoladnih tablic, ki bi jim jih poslala mednarodna skupnost.

Nargis je odnesel več kot 78.000 življenj, še vedno pa pogrešajo 56.000 ljudi.

K. T.