Poljska vojska se bo okrepila z ameriškimi tanki abrams. Foto: EPA
Poljska vojska se bo okrepila z ameriškimi tanki abrams. Foto: EPA

Obrambni proračun države bo letos znašal štiri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), je ob obisku poljskih oboroženih sil v kraju Siedlce na vzhodu države novinarjem dejal Morawiecki. "Mogoče bo to najvišji odstotek sredstev, ki so na voljo vojski med vsemi državami Nata," je izjavil, pri čemer ni pojasnil, kako nameravajo to financirati.

Po podatkih Nata je Poljska leta 2022 za vojsko porabila 2,4 odstotka BDP-ja, kar je tretji najvišji odstotek med zaveznicami. Članice Severnoatlantskega zavezništva so si sicer za cilj zadale, da bodo obrambne izdatke povečale na okoli dva odstotka BDP-ja.

Po podatkih Nata za leto 2022 je bila na prvem mestu glede na razmerje med gospodarsko močjo in izdatki za obrambo Grčija s 3,76 odstotka. Sledile so ZDA s 3,47 odstotka, ki pa so v absolutnem znesku za obrambo namenile 822 milijard ameriških dolarjev (753 milijard evrov), več kot dvakrat več kot vse druge države zavezništva skupaj. Na tretjem mestu je bila Poljska z 2,42 odstotka BDP-ja.

Poljska, ki meji na Ukrajino, se okrepljeno oborožuje pred morebitno grožnjo Rusije. Varšava je tako lani od ZDA naročila 250 bojnih tankov abrams, z Južno Korejo pa je sklenila več milijard dolarjev vreden posel za dobavo 400 bojnih tankov in 212 samohodnih havbic.

Poljske oborožene sile štejejo 164.000 vojakov, vključno s 36.000 člani prostovoljnih združenj za domovinsko varnost. V prihodnjih letih naj bi se vojska povečala na 250.000 poklicnih vojakov in 50.000 pripadnikov domovinske varnosti.