Predsednica poljske vlade Beata Szydlo je ob obisku klinike v Radomu poudarila, da bo vlada z EU-jem razčistila vse nejasnosti. Foto: Reuters
Predsednica poljske vlade Beata Szydlo je ob obisku klinike v Radomu poudarila, da bo vlada z EU-jem razčistila vse nejasnosti. Foto: Reuters

"Počistili bomo z lažmi, ki so po našem mnenju posledica histerije, ki jo zganjajo predvsem pripadniki opozicije," je Szydlova dejala v govoru v poljskem mestu Radom. Sporni medijski zakon je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal prav danes, s čimer bo ta začel veljati.

Vrsta zakonov nove konservativne poljske vlade, ki je oblast z absolutno večino prevzela novembra, je sprožila skrbi tudi v Bruslju.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je zaradi spornih ukrepov pisal Varšavi, evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger pa je ta konec tedna pozval k ostrejšemu ukrepanju EU-ja proti Varšavi in ocenil, da je vse več znakov, da bi bilo treba aktivirati t. i. evropski mehanizem za varstvo pravne države.

Uporaba "jedrske možnosti" ne bo potrebna
A predsednik Evropske komisije (EK) Jean Claude Juncker umirja situacijo. "Ne dramatizirajmo pretirano. To je pomembno vprašanje, vendar želimo prijateljske in dobre odnose s Poljsko. Naš pristop je zelo konstruktiven - ne udrihamo po Poljski," je ob robu srečanja z nizozemsko vlado v Amsterdamu dejal Juncker. Ta meni, da uporaba 7. člena pogodbe EU-ja oziroma t. i. "jedrska možnost", ki ob morebitnih resnih kršitvah evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic, ne bo potrebna.

EK pričakuje, da bosta z Varšavo korak za korakom razjasnila položaj. Eden prvih bo razprava o poljskem vprašanju na kolegiju komisarjev prihodnjo sredo.