Justyna Wydrzynska se je na sodišču v Varšavi izrekla za nedolžno. Foto: AP
Justyna Wydrzynska se je na sodišču v Varšavi izrekla za nedolžno. Foto: AP

Aktivistka je bila obtožena pomoči pri splavu in nedovoljenega posedovanja zdravil, zaradi česar ji je grozila zaporna kazen do treh let.

Justyna Wydrzynska je v izjavi pred sodiščem zavrnila obsodbo in napovedala pritožbo. Na sodišču se je zagovarjala, da je tablete poslala nosečnici, ki je bila žrtev družinskega nasilja.

Prav tako je zatrdila, da bo še naprej odgovarjala na telefonske klice za Aborcyjny Dream Team, ki ga je soustanovila, z namenom nudenja pomoči ženskam v stiski. Po navedbah organizacije je Wydrzynska lani pomagala pri 44.000 splavih.

Glede na navedbe Aborcyjny Dream Team je v primeru, zaradi katerega se je Wydrzynska znašla na sodišču, ženska poklicala linijo za splav in prosila za pomoč pri prekinitvi nosečnosti. Aktivistika je ženski, žrtvi družinskega nasilja, po pošti poslala tablete, ki jih je imela doma, vendar jih je prestregel partner nosečnice in zadevo prijavil policiji.

"Tablete, ki sem jih imela za osebno uporabo in sem jih poslala, so trenutno najvarnejši način za prekinitev nosečnosti na Poljskem. Nisem želela, da bi Ania tvegala svoje življenje z nevarnimi koraki, saj je ta rešitev preprosta in medicinsko varna," je Wydrzynska dejala na sodišču.

Poljska ima namreč eno najbolj restriktivnih zakonodaj glede prekinitve nosečnosti v Evropi. V državi je splav prepovedan, razen v primerih posilstva in incesta ali kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje. Zakonodajo so leta 2020 še zaostrili, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da je prekinitev nosečnosti zaradi okvare ploda protiustavna.

Precedenčna obsodba pomoči pri prekinitvi nosečnosti

Prepovedana pa je tudi pomoč pri prekinitvi nosečnosti, poljsko sodišče pa je po navedbah Amnesty International izdalo prvo tovrstno obsodbo v Evropi.

Vodja organizacije Agnes Callamard je dejala, da primer predstavlja "nevaren precedens na Poljskem, kjer je splav skoraj popolnoma prepovedan". Kot je dejala, je zatiranje reproduktivnih pravic na Poljskem "nazadovanje, za katero ženske in dekleta – ter tisti, ki branijo njihove pravice – plačujejo visoko ceno".

"Kriva nudenja pomoči"

"Kriva: nudenja pomoči," je po izreku sodbe na Twitterju zapisala organizacija Aborcyjny Dream Team, katere soustanoviteljica je obsojenka.

Po besedah Natalie Broniarczyk, prav tako iz omenjene organizacije, je v primeru Wydrzynske svojo vlogo odigrala tudi politika. "Menimo, da tožilec ni zahteval najvišje kazni, ker je volilno leto," je dejala in dodala, da raziskave kažejo, da večina poljskih državljanov podpira liberalizacijo zakonodaje o splavu.