Veleposlanik Mussomeli z ženo Sharon in posvojencem Thomasom na lanskemu sprejemu v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veleposlanik Mussomeli z ženo Sharon in posvojencem Thomasom na lanskemu sprejemu v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veleposlanik ZDA
Mussomeli na svojo zamenjavo še čaka. Najverjetneje odhaja v ZDA šele jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sprejem v Narodni galeriji. Foto: U. S. Embassy Ljubljana
Patriotski kolački.
Patriotski kolački. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veleposlanik ZDA
Mussomeli je Slovence ocenil kot poštene, prijazne in bistre ter presenetljivo sramežljive in introvertirane. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veleposlanik ZDA
Veleposlanik meni, da smo Slovenci preveč nezadovoljni in premalo optimistični. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Govor je sicer naslovil "Deset najpomembnejših stvari, ki sem se jih naučil v Sloveniji", a je priznal, da jih ima na seznamu le sedem. "Nekateri bodo rekli, da je to zato, ker nisem mogel najti deset dobrih stvari o Sloveniji, vendar to ni res. V resnici se težko naučim česar koli, zato je prav izjemno, da sem se naučil že sedem lekcij. Poleg tega je sedem dobrih stvari verjetno veliko več, kot bi jih o svoji državi našli mnogi Slovenci …"

Mussomeli, ki je v svojem triletnem mandatu v Sloveniji postal znan kot verjetno najzgovornejši (nekateri bi rekli nediplomatski) veleposlanik, je dejal, da težave, ki pestijo slovenski narod, ne bodo izginile čez noč. Za Slovence je dejal, da so pošten in spodoben narod, ki je zavezan prihodnosti svoje države.
"Vsi vemo, da težave, ki pestijo ta čudovit narod, ne bodo rešene in ne bodo izginile čez noč: pomanjkanje zaupanja v vlado, potreba po gospodarskih reformah, nujnost, da ljudi, ki so opustošili gospodarstvo, privedejo pred roko pravico, in ključni pomen prave sprave in medsebojnega spoštovanja," je na sprejemu, ki je letos potekal v Narodni galeriji, dejal Mussomeli. "Vendar ste pošten, spodoben, marljiv narod. Ste ljubeči, predani in zavezani prihodnosti svoje države. Svojim otrokom in sosedom želite le najbolje. Zato nihče ne bi smel opustiti upanja," je poudaril.
Razlike med proslavama
Glede na to, da se je udeležil tudi zadnjih dveh proslav ob dnevu slovenske državnosti, ki navadno minejo v precej drugačnem tonu kot pa ob nazdravljanju z Jackom Danielsom ter mastenju s kajunskimi rebrci in kolački v barvah svoje zastave, kot so gosti počeli v Narodni galeriji, nas je zanimalo, kako si razlike med proslavami razlaga on.
"Mislim, da je razlogov več. Prvi je, da niste nikdar zares razčistili delitev znotraj lastne države. In dan državnosti bi moral biti tisti dan v letu, ki vas poveže, vas pa, tako se zdi, še dodatno razdvoji. Ravno obratno od Amerike, kjer se pričkamo in kregamo vse leto, na 4. julij - in morda za božič - pa pozabimo na svoje spore," je za MMC dejal Mussomeli. "Nerad navedem drugi razlog, ampak mislim, da je problem to, da ste dobili scojo državo prelahko. Če bi trpeli v Valley Forgeu ali Gettysburgu, bi bolj cenili svojo državo. Ampak tako je vsakič, če dobiš kako stvar preveč zlahka, človeško je, da ne znaš dovolj ceniti tega. In vsi Slovenci bi morali biti res bolj hvaležni za državo, ki jo imte."
Leži v tem tudi razlog, zakaj se zdi, da imajo Američani precej močnejši občutek domoljubja? "Prav gotovo imamo bolj odprt tip patriotizma. Ampak v zagovor Sloveniji - pač niste tako ekspresivni. Ste sposobni ljubiti svojo državo in jo občudovati, pa pri tem ne mahate nenehno z zastavami. Po drugi strani pa je nekaj resnice na tem, da Slovenci nimate tako močnega občutka domoljubja. Kar je škoda. Ker imate državo, na katero je vredno biti ponosen."
Slovenski nauki
Med nauki, ki se jih je naučil pri nas, je sicer v svojem prepoznavnem šaljivem tonu v govoru navedel, da je med drugim ugotovil, da športna dejavnost ni vedno kazen, da imajo Slovenci izjemno znanje tujih jezikov in da ni vedel, da beseda "sprehod" v slovenščini pomeni "direktni vzpon na goro, čemur sledi še nekajkilometrski pohod smrti". Ob tem je dodal, da ga je sram, kako malo se je naučil v tem času slovensko, da pa je njegova najljubša beseda tista, ki jo je prebral pod neko svojo fotografijo na Facebooku: "spiz**".
Mussomelijev mandat v Sloveniji je res močno zaznamovalo njegovo neobičajno pogosto (nekateri so menili, da za diplomata prepogosto) dajanje opazk, komentarjev in izjav o Sloveniji. A nazadnje se je moral zagovarjati zaradi dejanj države, ki ga je v Slovenijo poslala, in ministru Erjavcu dajati pojasnila o prisluškovalni aferi. "Če sem iskren, res nisem pričakoval, da bo to ena mojih zadnjih stvari, ampak smo zavezniki in prijatelji in ni šlo za neprijeten pogovor, ampak iskren in odkrit," je povedal za MMC na našo opazko, da si verjetno ni predstavljal, da bo zadnje tedne v Sloveniji preživel na zagovoru.
Svoj mandat v Sloveniji (pred tem je med drugim služboval v Egiptu, Afganistanu, Kambodži in na Filipinih) pa bi na lestvici od 1 do 10 ocenil z 9. "Če ne bi imeli vaših prekletih zim, bi bila desetka!"
Spodaj še nekaj utrinkov s sprejema. Avtorja fotografij sta Dieter Schaufler in Sabina Dolenc.