Al Iraki naj bi med drugim načrtoval napad na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa. Foto: Reuters
Al Iraki naj bi med drugim načrtoval napad na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa. Foto: Reuters

Abda Al Hadija Al Irakija so prestregli na poti v Irak, kjer naj bi prevzel vodenje Al Kaidinih operacij in načrtovanje na zahodne tarče zunaj Iraka. Al Irakija, ki je povezan z voditelji ekstremističnih skupin v Afganistanu in Pakistanu, je Cia aretirala lani.

Po podatkih Pentagona naj bi, preden se je v Afganistanu pridružil Al Kaidi, služil v iraški vojski pod Sadamom Huseinom in dosegel rank majorja. Ameriško zunanje ministrstvo ga je opisalo kot enega "najvišjih globalnih namestnikov" Osame Bin Ladna, ki naj bi ga tudi izbral za nadzorovanje operacij teroristične organizacije v Iraku.

ZDA trdijo, da imajo trenutno v Guantanamu zaprtih še 14 t. i. "zelo dragocenih pripornikov".

Prijeli 172 domnevnih teroristov
V Savdski Arabiji so v eni največjih protiterorističnih akcij do zdaj aretirali 172 domnevnih članov sedmih celic Al Kaide. Gre za Savdijce in tujce, ki naj bi načrtovali samomorilske napade na javne osebnosti, naftna polja, rafinerije in vojaška območja znotraj in zunaj države. Nekateri osumljenci so se urili v letenju, kar kaže, da so verjetno načrtovali tudi ugrabitve letal.

Savdska policija je osumljencem sledila devet mesecev, podatke pa je dobivala tudi med zasliševanjem osumljencev, aretiranih med neuspešnim napadom na naftno rafinerijo februarja 2006.

Savdske varnostne sile so v puščavi odkrile skrivališče orožja in zasegle eksplozivo, strelivo, pištole in puške ter za več kot 23 milijonov evrov gotovine.