Mahmud Al Mabuh naj bi imel ključno vlogo pri tihotapljenju iranskega orožja v Gazo. Foto: EPA
Mahmud Al Mabuh naj bi imel ključno vlogo pri tihotapljenju iranskega orožja v Gazo. Foto: EPA
Sirija
Al Mabuha so pokopali v begunskem taborišču v bližini sirske prestolnice Damask. Foto: EPA

Visokega predstavnika palestinskega gibanja Hamas Mahmuda Al Mabuha so 20. januarja prejšnji mesec našli mrtvega v sobi razkošnega hotela v Dubaju, kamor je prišel le dan pred umorom. Za umor 50-letnega vojaškega poveljnika so v Dubaju sprva osumili izraelsko tajno službo Mosad, saj je Al Mahub pred leti organiziral zajetje dveh izraelskih vojakov.

Dubajska policija je zdaj za umor Al Mabuha osumila "morilsko" skupino 11 evropskih državljanov, med njimi šest britanskih, tri irske in francoskega ter nemškega državljana, vendar sta britanska in irska vlada že sporočili, da gre za ponarejene potne liste.

Iz Dublina so sporočili, da se imena in številke potnih listov ne ujemajo z nobenimi dokumenti, ki so jih izdale irske oblasti, britanska vlada pa je prav tako izrazila prepričanje, da gre pri osumljenih britanskih državljanih za ponarejene potne liste. Francoskemu zunanjemu ministrstvu ni uspelo potrditi narodnosti osumljenega Francoza, medtem ko so predstavniki nemških oblasti dejali, da je številka potnega lista nepopolna ali napačna.

Hamas ne dvomi o dolgi roki Mosada
O vpletenosti Mosada in izraelskih agentov v umor njihovega poveljnika so prepričani tudi v Hamasu, kjer so napovedali, da bodo Brigade Ezedina Al Kasama, kjer je bil vodja tudi Al Mahub, ob pravem času in na pravem kraju odgovorile na to "kriminalno dejanje". Po nekaterih poročilih naj bi Al Mahub v Dubaju nakupoval orožje za Hamas.

Britanec besen zaradi zamenjave
Oglasil pa se je že v Izraelu živeči britanski državljan Melvyn Adam Mildiner, ki nosi isto ime kot eden izmed osumljencev, ki jih je imenovala dubajska policija. Mildner je povedal, da je bil zaradi novice s svojim imenom "jezen, vznemirjen in prestrašen". Pojasnil je, da nima nič skupnega z atentatom in ni bil še nikoli v Dubaju, medtem ko ima potni list pri sebi.

"To jutro sem se prebudil v svet šale," je v sarkastičnem tonu dejal Mildner, potem ko so izraelski časopisi objavili imena in fotografije osumljencev za umor v Dubaju. "Zdaj razmišljam, kaj naj naredim, da rešim ta zaplet in operem svoje ime," je še dejal in ob tem izrazil začudenje, kdo je izbral njegovo identiteto.

Skupine Mosadovih morilcev so v preteklosti že uporabljale potne liste tujih državljanov in najbolj je znan primer iz leta 1997, ko so izraelski tajni agentje s kanadskimi potnimi listi vstopili v Jordanijo, kjer so poskušali s strupom ubiti vodjo Hamasa Kaleda Mešala. Eden izmed agentov je imel potni list Kanadčana v Izraelu, ki je zatrdil, da je bil njegov potni list ukraden.