Na vzhodu Ukrajine se separatisti in vladne sile medsebojno obtožujejo za obstreljevanje. V zadnjih 24 urah je umrlo sedem ukrajinskih vojakov. Foto: EPA
Na vzhodu Ukrajine se separatisti in vladne sile medsebojno obtožujejo za obstreljevanje. V zadnjih 24 urah je umrlo sedem ukrajinskih vojakov. Foto: EPA

Reuters navaja predstavnika ukrajinske vojske Andrija Lisenka, ki je dejal, da je še 14 vojakov ranjenih. Spopadi na vzhodu Ukrajine so se razvneli kljub 18 mesecev staremu dogovoru o prekinitvi ognja iz Minska.

Lisenko je sporočil, da so separatisti vladne položaje obstreljevali z visokokalibrskimi izstrelki. Med posebej hudimi točkami spopadov je izpostavil mesto Horlivka in predmestje Luganska. Oba sta pod nadzorom upornikov.

"Vsak napad traja v povprečju vsaj 30 minut, lahko pa traja tudi do dve uri. Tako je bilo včeraj," je dejal Lisenko, ki ni pojasnil, kako so vojaki umrli.

Medtem pa predstavniki separatistov ukrajinske vladne enote obtožujejo stopnjevanja obstreljevanja ozemlja pod nadzorom upornikov, poročanje spletnega portala separatistov DAN navaja Reuters.

Opazovalci zaskrbljeni
Razvoj dogodkov skrbi tudi mednarodne opazovalce. Vodja opazovalcev, ki so del posebne opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Ukrajini, Ertugrul Apakan je že 12. julija izrazil nelagodje zaradi hitrega porasta spopadov.

Apakan je izpostavil grožnje za življenja civilistov in spomnil na nedavno smrt petih fantov v dveh ločenih incidentih v pokrajini Doneck.

Namen sporazuma iz Minska je bil ustaviti spopade, v katerih je od aprila 2014 umrlo več kot 9.400 ljudi. A vse določbe sporazuma, med drugim tista o popolnem umiku težkega orožja s frontnih črt, niso bile v celoti izpolnjene.