Okoli 100 nemških poslancev meni, da bi govor papeža v parlamentu kršil načelo ločitve države od Cerkve. Foto: EPA
Okoli 100 nemških poslancev meni, da bi govor papeža v parlamentu kršil načelo ločitve države od Cerkve. Foto: EPA

Papež bo od četrtka do nedelje na obisku v rodni Nemčiji. Bojkot njegovega nagovora v parlamentu je zaradi nestrinjanja z naukom Katoliške cerkve napovedalo okoli sto opozicijskih poslancev iz vrst socialdemokratov, levice in Zelenih.

Poslanci, ki nameravajo bojkotirati nagovor, med drugim trdijo, da ta ni v skladu z načelom ločitve Cerkve od države. Vladajoči krščanski demokrati (CDU) se z bojkotom ne strinjajo in poudarjajo, da je papežev govor v parlamentu njegove domovine tudi izraz krščanskih korenin nemške družbe.

Bojkot nevljuden in neprijazen
Vatikan je napovedani bojkot označil za "notranjepolitično zadevo Nemčije" in poudaril, da bi bil vesel, če bi papeža poslušalo vseh 620 poslancev, da pa bo Benedikt XVI. govoril v vsakem primeru. Papežev tiskovni predstavnik Federico Lombardi je poudaril, da bi demonstrativen odhod nekaterih poslancev s seje Vatikan doumel kot izraz nevljudnosti in neprijaznosti.

Ostrejši je bil kölnski nadškof Joachim Meisner. Načrt opozicijskih poslancev je okrcal kot ozkoglednega in dejal, da tovrstni incidenti mečejo slabo luč na nemški parlament.

Papež bo med obiskom v Nemčiji poleg Berlina obiskal tudi Erfurt in Freiburg. Poleg nagovora nemškega parlamenta bo osrednja tema poti Benedikta XVI. v Nemčijo tudi zbiranje denarja za države Afriškega roga, ki jih letos pestita hudi suša in lakota.