Sanaderja so v Avstriji prijeli decembra in ga Hrvaški izročili po več kot pol leta. Foto: EPA
Sanaderja so v Avstriji prijeli decembra in ga Hrvaški izročili po več kot pol leta. Foto: EPA
Zagreb
Sanader je v Zagreb prišel v ponedeljek zvečer. Foto: EPA
Sanader prvo noč na Hrvaškem
Pri izročitvi sodelovala slovenska policija

Hrvaška premierka Jadranka Kosor po izročitvi Iva Sanaderja od pravosodja pričakuje "hitro in učinkovito preiskavo" ter "pravično in hitro sojenje, če bo izvedeno".

Postopek proti nekdanjemu hrvaškemu premierju je "definitivno vprašanje pravosodja, nikakor pa ne politike", je zatrdila Sanaderjeva naslednica tako na čelu vlade kot stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica). Poudarila je, da je pravosodje samostojno in da je bilo to dejstvo pomembno tudi za sklenitev pogajanj z EU-jem.

Številni na Hrvaškem menijo, da bo vrnitev Sanaderja škodovala HDZ-ju. Kosorjeva na to odgovarja, da je prav vladajoča stranka na stežaj odprla vrata boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. "Naše temeljno načelo je, da nihče ni nedotakljiv in da je boj proti korupciji treba sprožiti proti vsem, ne glede na imena in priimke, strankarsko ali katero koli pripadnost," je ponovila.

Postopek med predvolilno kampanjo
Na izročitev Sanaderja Hrvaški se je odzval tudi predsednik SDP-ja Zoran Milanović. Opozicijski voditelj pričakuje pravično sojenje in da bodo v postopku razkrili način delovanja oblasti v času Sanaderja. Izpostavil je, da mora Hrvaška izvedeti, kako je deloval HDZ s Sanaderjem in njegovimi ljudmi na čelu ter kako so financirali svoje predvolilne kampanje. Meni, da postopka proti Sanaderju ne bo mogoče ločiti od predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra.

Sanader se je v ponedeljek zvečer iz Avstrije prek Slovenije vrnil na Hrvaško, ki jo je zapustil pred sedmimi meseci, ko so tam uvedli preiskavo zaradi njegove domnevne vpletenosti v korupcijske afere.

"Ivo, lopov"
Po 222 dneh v tujini so ga ob prihodu v Zagreb nastanili v zaporu Remetinac, kjer sta ga pregledala zdravnik in psihiater, ki je zaradi nekdanjega premierja celo podaljšal svojo službo, piše Večernji list.

Pregled psihiatra je bil nujen, ker bo Sanader nastanjen v samici, kjer pa ne smejo biti sami zaprti psihično labilni ljudje. Prvi vtis po prihodu v Remetinac je bil, da je nekdanji premier vidno slabega stanja, shujšan je in deluje prestrašeno.

Po poročanju Jutarnjega lista je Sanader prvo noč v domačem zaporu preživel precej burno, saj so mu sojetniki pripravili "vročo" dobrodošlico in mu klicali: "Ivo, lopov," je povedal eden izmed zapornikov, ki je bil v torek izpuščen na prostost.

Odvetnik: Ni prišel na maščevalno misijo
Nekdanjega premierja so v zaporu obiskali njegovi odvetniki. "Sanader je sporočil, da se je na Hrvaško vrnil prostovoljno in da ni prišel v maščevalno misijo," je po obisku povedal odvetnik Čedo Prodanović. Sanader želi sodelovati v postopkih, ki so jih sprožili proti njemu, in ovreči vse obtožbe brez kakršne koli politizacije ali prelaganja odgovornosti, je dodal. Povedal je, da se Sanader ni pritoževal nad pogoji v priporu, in zanikal navedbe medijev, da je njegov klient v celici na ženskem oddelku. Potrdil je, da je na moškem oddelku. Potrditve, da so zaporniki v ponedeljek Sanaderja pričakali z gesli "Ivo, lopov", ni dobil.

Lisice ne bodo potrebne
Nekdanjemu premierju so odredili enomesečni pripor. Čeprav se je pričakovalo, da bo Sanader pred preiskovalce stopil šele prihodnji teden, se je izvedelo, da ga na Uradu za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala pričakujejo že v četrtek.

Zaradi poškodbe leve noge težko hodi, zato mu na Uskok ne bo treba z rokami v lisicah, ampak ga bosta podpirala dva policista.

Sanader so bo moral zagovarjati v kar šestih preiskavah, ki jih vodijo proti njemu, in je vsaka posebej vredna več milijonov evrov.

Sanaderjevi obiski na Uskoku naj bi trajali več tednov in daleč od oči javnosti. Hrvaški mediji ocenjujejo, da bi se lahko sojenje proti njemu lahko začelo jeseni, kar bo tudi njegov prvi nastop v javnosti po lanski aretaciji.

Jutarnji list poroča, da se Sanader ne bo branil z molkom, ampak bo skušal dokazati svojo nedolžnost ter izpodbijati konkretne obtožbe in izjave prič.

Sanader prvo noč na Hrvaškem
Pri izročitvi sodelovala slovenska policija