El Baradej je izrazil željo, da bi jim skupno stališče z Iranom uspelo najti do konca leta. Foto: EPA
El Baradej je izrazil željo, da bi jim skupno stališče z Iranom uspelo najti do konca leta. Foto: EPA

Kot trdijo diplomatski viri, v resoluciji, ki so jo pripravile na sedežu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), velesile obsojajo nov iranski objekt za bogatenje urana, ki so ga tamkajšnje oblasti dolgo skrivale.

Omenjeni objekt naj bi bil tudi osrednja tema četrtkovega zasedanja Sveta guvernerjev IAEA-ja.

Resolucija pooblašča generalnega sekretarja agencije Mohameda El Baradeja, da dokument preda Varnostnemu svetu Združenih narodov, njen cilj pa naj bi bil povečati pritisk na Iran. "To je politični znak, s katerim želimo poudariti, da smo dolgo čakali, zdaj pa je naše potrpljenje pri koncu," je dejal neimenovani diplomat.

Ni še mogoče reči, ali bo resolucijo podprla večina izmed 35 članov Sveta guvernerjev. IAEA je sicer nazadnje kako resolucijo o Iranu sprejela leta 2006.

Iran je agenciji septembra sporočil, da je jedrski objekt v Kumu začel graditi leta 2007, a so jim inšpektorji predložili dokaze, da se je projekt začel že leta 2002, dve leti pozneje je bil ustavljen, leta 2006 pa se je nadaljeval. Kot je sporočil Iran, naj bi obrat blizu Kuma začel delovati leta 2011.

Inšpektorji IAEA-ja so objekt blizu Kuma obiskali 25. in 26. oktobra in takrat menili, da bi lahko v njem delovalo okoli 3.000 centrifug za bogatenje urana.