Ekipa inšpektorjev pod vodstvom Hermana Nackaersa bo v Iranu ostala tri dni. Foto: EPA
Ekipa inšpektorjev pod vodstvom Hermana Nackaersa bo v Iranu ostala tri dni. Foto: EPA
Jedrski objekt Kom
Satelitiski posnetek objekta v Komu, ki leži okoli 160 kilometrov od Teherana. Foto: EPA

Iran je še do pred kratkim govoril le o objektu za bogatenje urana v Natancu. Islamska republika je vznemirila mednarodno skupnost 21. septembra, ko je ta izvedela, da Teheran v okolici svetega mesta Kom gradi nov objekt za bogatenje urana. Generalni direktor IAEA-ja Mohamed El Baradej je takrat dejal, da bi moral Iran o gradnji objekta v Komu obvestiti agencijo in da bi morale biti njegove jedrske aktivnosti razvidnejše. Da bi IAEA pomiril mednarodne strasti, se je El Baradej z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom dogovoril za pregled objekta. Tako so štirje inšpektorj IAEA-ja že opravili prvi pregled objekta, v državi bodo sicer ostali tri dni.

Obisk po več kot mesecu dni
Nekateri strokovnjaki pa kljub navidezni iranski odprtosti do mednarodnih inšpektorjev opozarjajo, da je imela država več kot dovolj časa, da bi iz objekta odstranila vse, kar bi lahko bilo sumljivo. Kot je znano, Iran sicer ves čas vztraja, da uran bogati izključno v miroljubne namene, za pridobivanje električne energije, zahodne sile pa so prepričane, da gre pri tem v resnici za prikrit način razvoja jedrskega orožja.

V objektu v Komu po navedbah zahodnih strokovnjakov za zdaj sicer še ni tehnične opreme, je pa dovolj velik za namestitev okoli 3.000 centrifug za bogatenje urana.

V tujino nizkoobogateni uran?
V soboto, pred prihodom inšpektorjev v Iran, je ameriški predsednik Barack Obama po telefonu poklical francoskega in ruskega kolega, Nicolasa Sarkozyja in Dmitrija Medvedjeva, in se jima zahvalil za pomembno vlogo njunih držav v delu IAEA-ja glede Irana.

Nedavni predlog predvideva, da bi Iran lahko nizkoobogateni uran poslal v tujino, verjetno v Rusijo, kjer bi ga spremenili v visokoobogatenega, nato pa še v Francijo na rafiniranje. S tem bi se spremenil v gorivo, ki bi ga vrnili nazaj v Iran. To gorivo bi država lahko porabila za svoj raziskovalni reaktor v Teheranu, ne bi pa bil dovolj obogaten za izdelavo jedrske bombe. Zahodne sile predlog podpirajo, Iran pa bo na to ponudbo odgovoril prihodnji teden.