Haiti je zaradi visokih cen hrane ena izmed najbolj ogroženih držav. Foto: EPA
Haiti je zaradi visokih cen hrane ena izmed najbolj ogroženih držav. Foto: EPA
Francoski ribiči že nekaj časa zapirajo pristanišča, da bi tako opozorili na svoje težave. Foto: EPA

Po poročilu ZN-ove Organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) so cene hrane "poletele v nebo" zaradi slabih vremenskih razmer, ki so uničevale semena, velikega povpraševanja, predvsem razvijajočih držav, rasti proizvodnih stroškov in vse večje uporabe pridelka za biogorivo.

V prihodnjih letih še strmo naraščanje
V letnem poročilu je tako predvideno, da se bodo do leta 2017 cene svinjine in govedine dvignile za 20 odstotkov, pšenica bi lahko bila dražja za kar 60 odstotkov, rastlinsko olje pa za neverjetnih 80 odstotkov.

Pozabimo na poceni hrano
Zaradi visokih cen bodo najbolj prizadeti prav najrevnejši prebivalci našega planeta, ki morajo velik delež svojega skromnega zaslužka porabiti prav za hrano. "Pričakujemo, da se bo število podhranjenih ljudi v prihodnjih letih povečalo," opozarjajo pri FAO-u in dodajajo, da se bodo cene ustalile na precej višji ravni kot pred krizo. "Dolgo obdobje poceni hrane je brez dvoma končano." FAO je tudi izračunal, da bo svet za uvoz hrane letos porabil skupaj več kot trilijon dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot leto predtem.

Svetovna banka zavihala rokave
Svetovna banka
se je zaradi nastalih razmer odločila, da bo ustanovila 1,2 milijarde dolarjev vreden sklad, ki bo pomagal lajšati posledice svetovne krize. Poleg tega bo banka povečala pomoč kmetijstvu in za hrano s štirih na šest milijard letno. Banka bo 200 milijonov dolarjev pomoči nemudoma namenila najbolj ogroženim državam - Haitiju, Liberiji, Džibutiju, Togu, Jemnu in Tadžikistanu. "Trenutna kriza bo povzročila rast števila lačnih za najmanj 100 milijonov ljudi," je opozoril predsednik Svetovne banke Robert Zoellick.

Latinska Amerika stopila skupaj
V Caracasu v Venezueli pa se bodo zbrali predstavniki 26 držav Latinske Amerike in Karibov, ki bodo razpravljali o visokih cenah hrane in skušali uskladiti skupno politiko za boj proti temu. V torek se bo nato v Rimu začel še tridnevni vrh Združenih narodov o tem problemu.

Drag dizel pesti ribiče
Zaradi rastočih cen goriva pa so se združili tudi evropski ribiči, ki so za petek v več državah napovedali stavko. Njihovi predstavniki opozarjajo, da so zaradi izjemno visokih cen dizelskega goriva mnogi ribiči prisiljeni opustiti dejavnost, s katero so se ukvarjali vse življenje. Najmočnejšo predelovalno industrijo rib ima Španija, kjer bodo ribiči na svoje težave s stavko opozarjali v Madridu, pridružili pa naj bi se jim tudi portugalski, italijanski in belgijski ribiči. V Franciji pa ribiči protestirajo že nekaj tednov. Evropska komisija je sicer obljubila takojšnjo pomoč za prestrukturiranje evropske ribiške industrije, a opozorila, da bi bile subvencije nezakonite.

A. P.