Kar se je začelo kot politično motivirana kraja otrok, je preraslo v velik posel. Foto: BoBo
Kar se je začelo kot politično motivirana kraja otrok, je preraslo v velik posel. Foto: BoBo

Skupina za pomoč žrtvam Anadir ugotavlja, da je bilo v nekaj desetletjih ukradenih na tisoče otrok. Številne so vzeli staršem z levičarskimi nazori in jih dali drugim družinam. Nekatere otroke so ukradli tudi po smrti generala Franca leta 1975, trdi skupina.

Praksa nasilnega jemanja otrok od njihovih mater se je začela takoj po koncu državljanske vojne, pri kraji otrok pa so sodelovali zdravniki in posredniki, ki so otroke zamenjali za gotovino. Žrtve so bile predvsem privrženci republikancev, tudi zaporniki, katerih otroke so izročili "ideološko primernejšim" družinam, poroča BBC.

Priznal na smrtni postelji
"Ta struktura, te metode so ljudem dopuščale, da so v tem videli posel. Začelo se je iz političnih razlogov, na koncu pa je bil tarča vsak otrok," je povedal Enrique Villa, odvetnik žrtev, ki je sprožil pravne postopke za preiskavo.

Skupino Andir je ustanovil Antonio Barroso, potem ko mu je moški, za katerega je celo življenje mislil, da je njegov oče, na smrtni postelji priznal, da ga je kupil od zdravnikov in zanj z gotovino plačal več, kot so takrat znašale cene stanovanj. Test DNK-ja je pokazal, da Barroso in njegovi starši niso biološki sorodniki, poroča BBC.

Matere nosile cvetje na prazne grobove
"Obstajajo primeri mater, ki so dale odpreti grobove svojih otrok in videle, da so prazni, potem ko so 30 let tja nosile cvetje. Matere so zavestno zavajali," pravi Barroso, ki od tožilstva zahteva, da sproži preiskavo po vsej državi. Potem ko je skušal neuspešno doseči, da bi njegov primer preiskalo tamkajšnje sodišče, je ustanovil Anadir in bil presenečen nad odzivom.

Villa opozarja, da vsi primeri smrti dojenčkov niso bili kraja otrok. "Nekatere matere se morda oklepajo te možnosti. Ne vemo, moramo preiskati. Preveriti moramo vse zapise in, če potrebno, odrediti izkope, da vidimo, če grobovi morda niso prazni," pravi odvetnik.