V Lozani potekajo neposredni pogovori ZDA in Irana na najvišji ravni, ki jih vodita zunanja ministra John Kerry in Džavad Zarif. Foto: Reuters
V Lozani potekajo neposredni pogovori ZDA in Irana na najvišji ravni, ki jih vodita zunanja ministra John Kerry in Džavad Zarif. Foto: Reuters

Zunanji ministri šesterice velesil so prispeli v Švico na finale pogajanj o iranskem jedrskem programu, preden se v torek izteče rok za sklenitev načelnega dogovora. Iran in šesterica velesil naj bi medtem po nekaterih navedbah že dosegla začasen dogovor o ključnih delih jedrskega programa, s čimer je bil končno dosežen preboj v pogajanjih.

Iranci že zanikali zmanjšanje centrifug
Po besedah enega izmed vpletenih diplomatov je Iran bolj ali manj privolil v zmanjšanje števila centrifug za bogatenje urana za več kot dve tretjini, prav tako pa naj bi bil pripravljen v tujino preseliti večino svojih zalog jedrskega materiala.

A po drugi strani so iranski diplomati zanikali te informacije, češ da so poročila o določenem številu centrifug in izvozu zalog le "novinarske špekulacije", ki so namenjene motenju pogajalskega procesa. "Dejstvo je, da bomo ohranili precejšnje število centrifug, nobenega obrata ne bomo zaprli. To so osnove pogovorov," je zatrdil neimenovan iranski diplomat.

Netanjahu svari pred dogovorom, ZDA optimistične
Morebitnemu dogovoru pa nikakor ni naklonjen Izrael. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je morebiten dogovor z Iranom ponovno označil za nevaren. Po njegovih trditvah ta potrjuje najhujše skrbi Izraela in gre še celo dalje. Izrael že ves čas trdi, da bo dogovor Iranu omogočil pridobitev jedrskega orožja.

Iran in šesterica velesil - ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija - želita do torka doseči načelni dogovor o iranskem jedrskem programu, do 1. julija pa naj bi nato dosegla končni dogovor.