Na najvišjo goro sveta sta se 29. maja leta 1953 prva povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay. Foto: EPA
Na najvišjo goro sveta sta se 29. maja leta 1953 prva povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay. Foto: EPA

Na gori Dhaulagiri so v petek izginili 67-letna japonska alpinistka Čizuko Kono in 50-letni Španec Juanjo Garra ter njun nepalski vodič, v torek pa so potrdili, da so se smrtno ponesrečili. Število smrtnih žrtev letošnje plezalne sezone v Himalaji se je tako povzpelo na 16.

Iz odprave ponesrečenih alpinistov so sporočili, da je Garra obtičal visoko na gori, potem ko mu je spodrsnilo in si je zlomil gleženj, kaj se je zgodilo s Kono in njenim vodičem, pa še ni znano.

Na Himalajo se vsako leto v maju odpravi na stotine alpinistov z vsega sveta, ker so takrat vremenske razmere najugodnejše, a plezalce vseeno ogrožajo plazovi in nenadne vremenske spremembe.

Garra je poskušal osvojiti vseh 14 osemtisočakov na svetu, a je bil vzpon na 8.167 metrov visoki Dhaulagiri zanj usoden.

V Nepalu in drugod po svetu ta teden potekajo slovesnosti ob 60. obletnici prvega vzpona na najvišjo goro sveta, 8.848 metrov visoki Mount Everest, ki sta ga 29. maja 1953 opravila Edmund Hillary in Tenzing Norgay.

Slovesnost med drugim pripravljajo v kraljevem geografskem društvu v Londonu, kjer pričakujejo tudi kraljico Elizabeto II., pod Everestom pa bodo izvedli čistilno akcijo in višinski maraton.