Prebivalci Kosova zadnje dni živijo v negotovosti in pričakovanju. Foto: EPA
Prebivalci Kosova zadnje dni živijo v negotovosti in pričakovanju. Foto: EPA

Srbija bo morala sprejeti izgubo Kosova, Kosovo pa bo moralo sprejeti omejeno suverenost.

Neimenovani diplomat o statusu Kosova
Martti Ahtisaari
Pred nekdanjim finskim predsednikom je še trdo delo pri pogajanjih s Srbi in Albanci. Foto: EPA
Protest v Beogradu
Ahtisaarija so v Beogradu pričakali srbski protestniki, ki so nosili slike svojih pogrešanih sorodnikov s Kosova. Foto: EPA
Kosovski Albanci povsod izražajo hvaležnost ZDA, ki so sodelovale v Natovih napadih na Srbijo leta 1999. Foto: EPA
Sredozemski ministri o Kosovu
Beograd in Priština seznanjena s predlogom

Srečanje s srbskim predsednikom Boris Tadićem je bilo zelo kratko, je pa predstavnik ZN-a na novinarski konferenci po srečanju pojasnil nekaj podrobnosti načrta in se zavzel za gospodarski razvoj pokrajine. Predlog nikjer izrecno ne omenja neodvisnosti Kosova ali suverenosti Srbije.

Končni načrt je lahko drugačen
Ahtisaari je poudaril, da to še ni končna različica predloga in da bo dokončni načrt prihodnjega statusa Kosova predlagal šele, ko se bodo o njem izrekli tako v Beogradu kot v Prištini. Pogajanja z obema stranema naj bi začel 13. februarja, končno besedo o tem, ali bo Kosovo samostojno ali ne, pa ima tako ali tako Varnostni svet ZN-a, ki bo o predlogu odločal marca.

Srbija ne bo sprejela samostojnosti
Srbski predsednik Boris Tadić je po konferenci z Ahtisaarijem povedal, da predlog odpira vrata samostojnosti Kosova, a da Beograd na to ne bo pristal pod nobenim pogojem. "Samostojnost bi predstavjala nevarni politični precedent," je dejal Tadić.

Srbski premier Vojislav Koštunica se z Ahtisaarijem ni želele srečati, saj dozdajšnja vlada do sestave nove opravlja le tekoče posle in zato ni pristojna za sprejemanje odločitev o Kosovu.

Albanci vidijo jasno prihodnost
Ahtisaari je po obisku Beograda odpotoval v Prištino, kjer je predlog predstavil celotnemu kosovskemu vodstvu. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je po srečanju z Ahtisaarijem dejal, da se bo predlog končal s samostojnim Kosovom, ki bo postalo neodvisno kot vsaka druga država.

Kosovski premier in nekdanji voditelj albanskih upornikov Agim Ceku je prepričan, da je predlog zelo jasen glede prihodnosti Kosova.

Kosovo bo neodvisno, a pod nadzorom
Ahtisaarijev urad je še pred uradno predstavitvijo sporočil, da naj bi predlog vseboval vse nujne dejavnike za rešitev statusa Kosova, po napovedih pa naj bi predlagal pogojno, mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova. To naj bi po podatkih Balkanske raziskovalne poročevalske mreže (BIRN) pomenilo, da bo Kosovo še vedno pod nadzorom mednarodne skupnosti, a bo imelo lastne državne simbole in pravico do članstva v mednarodnih organizacijah.

Interesi kosovskih Srbov in njihov jezik naj bi bili posebej zaščiteni, imeli pa bi tudi svoje predstavnike v parlamentu, policiji in vojski.

Predlog prvič v javnosti
V Beogradu je Ahtisaari prvič javnosti predstavil dele predloga, ki ga je prejšnji teden na Dunaju predstavil kontaktni skupini za Kosovo, ki jo sestavljajo ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Rusija, sodelovala pa sta tudi EU in Nato.

Državam pri predlogu ni uspelo najti skupnega jezika, saj Rusija kot velika zaveznica Srbije nasprotuje vsakemu predlogu, ki ne bi bil po godu Beogradu, preostale države pa se strinjajo z delno neodvisnostjo Kosova.

Beograd in Priština na ločenih bregovih
Usoda predloga ni znana, saj Ahtisaariju v letu pogovorov ni uspelo zbližati stališč Beograda in Prištine. Srbija neodvisnosti Kosova odločno nasprotuje, albanska stran pa pri neodvisnosti vztraja in trdi, da ne bo sprejela nobenega kompromisa.

Srbija bo morala sprejeti izgubo Kosova, Kosovo pa bo moralo sprejeti omejeno suverenost.

Neimenovani diplomat o statusu Kosova
Sredozemski ministri o Kosovu
Beograd in Priština seznanjena s predlogom