Risba osumljencev na prvem zaslišanju na sodišču, ki jo je v javnost poslal FBI, Foto: EPA
Risba osumljencev na prvem zaslišanju na sodišču, ki jo je v javnost poslal FBI, Foto: EPA

Če bi bil jaz vohun, bi si izbral ravno takšno življenje,

Sosed domnevnega vohuna.
Anna Chapmann
Ena izmed osumljenk, ki se je v ZDA imenovala 'Anna Chapmann', je na ruskem socialnem omrežju Odnoglasniki (Sošolci) vzdrževala stike s prijatelji v Rusiji. Foto: EPA
Ameriško predmestje
Večina izmed petih aretiranih parov je živela v umirjenih predmestjih, nekateri so imeli tudi otroke. Foto: MMC RTV SLO
Aretacije ruskih vohunov

"Ne morejo biti vohuni. Poglejte, kaj je naredila s hortenzijami," se je glasila najbolj posrečena izjava 15-letne Jessie Gugigob ob novici, da sta njena soseda "Richard" in "Cynthia Murphy" v resnici skrivna ruska agenta. Montclair v zvezni državi New Jersey, kamor so se po aretaciji 10 domnevnih vohunov zgrnili mediji, je mirno, urejeno predmestje, ki jih je v ZDA nešteto, in sanjsko prebivališče številnih Američanov.

Aretacije po odhodu Medvedjeva
V nedeljo je FBI aretiral deset ljudi, v torek na Cipru pa še enega osumljenca. Po trditvah ameriške zveznega preiskovalnega urada FBI so bile aretacije nujne, saj je eden izmed osumljencev nameraval zapustiti ZDA. Aretacije so se zgodile samo dva dni po obisku ruskega predsednika Dmitrja Medvedjeva pri ameriškem kolegu Baracku Obami. Preiskava je trajala že od 90. let, osumljencem pa so že dolgo prisluškovali in prestregli njihove podatke z računalnikov.

Pozimi sosedam kidal sneg
Pet parov in deset prilagojenih življenj kaže, da so Rusi živeli uspešno življenje ameriškega srednjega razreda. Na ulici Trowbridge v Cambridgu (Massachusetts) sta živela "Donald Howard Heathfield" in "Tracey Lee Ann Foley". "Sanjalo se mi ni o čem takšnem. Bili so moji dolgoletni sosedi in bili so res prijazni ljudje. Mislila sem, da so iz Evrope," je bila šokirana soseda Montse Monne-Corbero, ki je potrdila, da sta sosedova sinova pozimi kidala njeno dvorišče, pritožila pa se je le čez njihove glasne zabave.

Gospod Heatfield je bil od leta 2000 svetovalec za prodajo pri svetovalnem podjetju Global Partners iz Bostona. "Povsem sem na tleh. Res je dobra oseba. V Združenih državah živi že dolgo let. Popolnoma smo šokirani," se je le stežka zbral predsednik uprave podjetja Paul Hesselschwerfd, ki je ob zaposlitvi povsem verjel, da je Heathfield diplomiral na univerzi York v Torontu.

Sin obtoženih: "To je farsa"
"Vicky Pelaez"
se je kot priseljenka iz Latinske Amerike v New Yorku že pred 20 leti zaposlila pri časopisu El Diario/La Prensa, ki izhaja v španskem jeziku. Njene pogoste pohvale kubanskega režima Fidela Castra so v redakciji prej privabljale nasmeške kot sumničenja. Skupaj s Pelaezovo so aretirali tudi njenega moža "Juana Lazara". Njun skrušeni sin Waldo Mariscal je v solzah prepričeval novinarje: "Nedolžna sta. Moja starša ne znata uporabljati niti e-maila. To je navadna farsa."

Sanjsko vohunsko življenje
Drugi "krti" niso spreminjali svoje nacionalne pripadnosti ali celo imena. "Mihail Semenko" je živel v Virginiji in delal za turistično agencijo Travel All Russia. Solastnik Slava Širokov je razkril, da je Semenko v podjetje prišel pred dobrim letom, skrbel pa je predvsem za kitajske in hispanske stranke. "To je kot iz filma. Nikoli si ne bi mislil, da se bo kaj takega zgodilo Mihailu. Zame je vse to še vedno preveč nadrealistično," je misli zbiral Semenkov nadrejeni in solastnik agencije.

"Uspešni moški s privlačno rjavolaso punco in novim mercedesom bi lahko bil upravičeno deležen ljubosumja, tega, da v resnici živi dvojno življenje, pa si ni predstavljal nihče. No, mogoče bi si, če bi bil jaz vohun, izbral ravno takšno življenje in kraj," se je šalil Will Lewis, eden izmed Semenkovih sosedov.

Bela hiša je potrdila, da je ameriški predsednik Barack Obama vedel za skorajšnje aretacije ruskih vohunov, ko se je v četrtek pogovarjal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom. Medtem je rusko zunanje ministrstvo znova zatrdilo, da 'incident ne bo negativno vplival na rusko-ameriške odnose'.

Analiza boljša od "krtov"
Nekdanji visoki uradnik nekdanje tajne službe KGB Oleg Gordievski, ki je leta 1985 prebegnil na Zahod, meni, da imajo Rusi v ZDA še okoli 50 takšnih vohunskih parov, ki živijo običajno življenje, v resnici pa so "krti", ki čakajo na priložnost, da pridejo do uporabnih informacij. Vendar so po njegovih besedah ti vohuni povsem neuporabni, saj se več uporabnih informacij najde z ustrezno analizo medijev, poročil "think tankov", univerzitetnih raziskav in vladnih dokumentih ZDA.

Če bi bil jaz vohun, bi si izbral ravno takšno življenje,

Sosed domnevnega vohuna.
Aretacije ruskih vohunov