Aretirani naj bi vohunili za Rusijo. Foto: EPA
Aretirani naj bi vohunili za Rusijo. Foto: EPA

Aretirani so bili obtoženi zarote z namenom delovanja kot nezakoniti agenti za tujo vlado. Če bo sodišče odločilo, da so krivi, jim grozi do pet let zapora. Osem oseb so prijeli v nedeljo zaradi domnevnih "dolgotrajnih, skrivnih nalog" na ameriškem ozemlju.

Dve osebi so prijeli zaradi domnevnega sodelovanja v istem programu. Enajsti osumljenec je še vedno na svobodi. Devet od omenjenih osumljencev je obtoženih tudi zarote z namenom pranja denarja, za kar je zagroženih do 20 let zapora.

Ministrstvo za pravosodje je v izjavi za javnost zapisalo, da so bili osumljenci aretirani na podlagi preiskave, ki je pod okriljem FBI-ja, newyorškega tožilstva in oddelka za državno varnost na ministrstvu za pravosodje trajala več let. Pet - par, ki je deloval pod imenom Richard in Cynthia Murphy, Vicky Pelaez, Juan Lazaro in Anna Chapman - jih bo na newyorškem zveznem sodišču zaslišanih v kratkem.

Osumljeni so prevzeli lažne identitete, med drugim tudi identitete že umrlih državljanov. Trojica, ki je delovala pod imeni Michael Zottoli, Patricia Mills in Mikhail Semenko, ki so bili aretirani na njihovih domovih v Arlingtonu, bo zaslišana na zveznem sodišču v Virginii, "Donald Howard Heathfield" in "Tracey Lee Ann Foley" pa bosta zaslišana na zveznem sodišču v Bostonu. Osumljenec, ki je deloval pod imenom Christoper R. Metsos, je še na prostosti.

Predstavnik ruskega veleposlaništva je dejal, da o aretacijah ni bil obveščen, zato še čaka na več informacij ruskih oblasti.