Lugo je priznal, da je oče dveletnega dečka. Foto: EPA
Lugo je priznal, da je oče dveletnega dečka. Foto: EPA
Predsednik je imel kot škof razmerje s 30 let mlajšo žensko. Foto: EPA

Fernando Lugo je od leta 1994 opravljal škofovsko službo in se nato leta 2006 kljub nasprotovanju Cerkve odločil za vstop v politiko. Vatikan je sprva zavračal njegovo prošnjo za prestop med laike in ga je le razrešil duhovniškega poklica, saj je škofovska prisega dosmrtna.

Potem ko je Lugo aprila lani zmagal na predsedniških volitvah, je Vatikan spremenil svoje stališče in papež Benedikt XVI. mu je podelil odvezo ter mu dovolil opravljanje predsedniškega položaja, ne da bi pri tem kršil pravila Cerkve.

Na volitve kot levičarski škof
57-letnemu predsedniku je zdaj grozila tožba glede očetovstva, ki je že ogrožala njegovo politično kariero, zaradi česar se je odločil, da na televiziji javno prizna razmerje z žensko, s katero je imel otroka, ko je še škofoval v najrevnejši paragvajski pokrajini San Pedro.

"Prevzemam vso odgovornost in priznavam očetovstvo," je skesano dejal Lugo, ki je na lanskih predsedniških volitvah kot kandidat levičarskih gibanj, staroselcev in revnih kmetov nastopil z obljubami o odpravi korupcije in z zmago prekinil šestdesetletno vladavino stranke Colorado.

Vodstvo paragvajske Katoliške cerkve se ni odzvalo na predsednikovo priznanje, so pa njegova dejanja komentirali nekateri škofje. "To je velik udarec za Katoliško cerkev in slab vzgled, ki bo povzročil, da bodo ljudje izgubili zaupanje v to ustanovo," je prepričan škof Ignacio Gogorza.

G. V.