Rosenkranzova nasprotuje EU-ju in zagovarja strogr družinskr vrednotr in tradicionalne delitve vlog med spoloma. Foto: Reuters
Rosenkranzova nasprotuje EU-ju in zagovarja strogr družinskr vrednotr in tradicionalne delitve vlog med spoloma. Foto: Reuters
Heinz Fischer
Priljubljenemu avstrijskemu predsedniku se obeta ponovna izvolitev. Foto: EPA

Barbara Rosenkranz je z dvoumnimi komentarji o zakonu, ki prepoveduje nacizem, dvignila veliko prahu v javnosti. Trenutno edina protikandidatka sedanjega avstrijskega predsednika Heinza Fischerja na aprilskih volitvah je v nekaterih intervjujih kritizirala avstrijski protinacistični zakon, češ da omejuje pravico do svobode govora.

Leta 1947 sprejeti zakon (Verbotsgesetz) v Avstriji prepoveduje nacistične stranke in organizacije, objavljanje ali zagovarjanje nacistične ideologije ter izražanje revizionističnih mnenj o holokavstu. Za kršitev zakona je zagrožena zaporna kazen do 20 let.

"Mediji so napačno predstavili moje izjave"
"Nikoli nisem dvomila o tem zakonu kot simbolu omejitve nacionalsocializma in nikoli ne bom," je 51-letna političarka povedala na novinarski konferenci, ki so jo sklicali, da bi umirili vihar, ki je izbruhnil zaradi njenih izjav. "Z vso odločnostjo zavračam vsakršno interpretacijo, po kateri bi želela odpraviti Verbotsgesetz. V nobenem trenutku nisem pod vprašaj postavila temeljnih vrednot naše republike. Prav nasprotno, vedno sem jih branila," je zatrdila. Dodala je, da so mediji njene izjave napačno predstavili.

"Sramota Avstrije"
Politične stranke v Avstriji, predstavniki Cerkve in judovske skupnosti so Barbaro Rosenkranz ostro kritizirali. Judovska skupnost jo je označila za "sramoto Avstrije", dunajski nadškof in kardinal Christoph Schönborn pa je dejal, da tak človek ne bi smel kandidirati na volitvah.

Najbolj prodajani dnevni časopis Kronen Zeitung, ki je do sedaj podpiral kanidatko FPÖ-ja, je neposredno zagrozil, da bo spremenil svojo podporo, če se javno ne oddalji od nacistične ideologije.

Prah dviguje tudi mož Barbare Rosenkranz
Barbara Rosenkranz je s svojimi izjavami že večkrat sprožila razpravo o nacistični preteklosti, s katero se Avstrija ni nikoli povsem soočila. Novinar časnika News Hans-Henning Scharsach jo je leta 1995 v nekem članku označil za "nacistko iz omare". Pred avstrijskim sodiščem je bil obsojen, Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pa je obsodbo leta 2003 razveljavilo. Kritike večkrat letijo tudi zaradi njenega moža Horsta Jakopa Rosenkranza, nekdanjega člana prepovedane neonacistične stranke NPD, ki še vedno objavlja v desničarskem časniku Fakten.