O predlogu mora razpravljati in glasovati še senat. Foto: Reuters
O predlogu mora razpravljati in glasovati še senat. Foto: Reuters

Predlog zakona med drugim prinaša več denarja za otroško varstvo, niža stroške zdravil na recepte za starejše, uvaja davčne spodbude za razvoj čistejše energije, podaljšuje davčne olajšave družinam z otroki in tistim z nižjimi dohodki.

Prav tako se podaljšujejo olajšave za tiste, ki plačujejo zasebno zdravstveno zavarovanje, uvaja se plačani bolniški dopust in omogoča izdajanje več milijonov delovnih vizumov začasnim delavcem iz tujine.

Za predlog je glasovalo 220 kongresnic in kongresnikov, proti jih je bilo 213, pred potrditvijo pa je vodja republikancev Kevin McCarthy iz Kalifornije uprizoril govorniški maraton, ki je trajal osem ur in pol.

Ostro je napadal demokrate in predsednika Joeja Bidna, ki mu je med drugim naprtil odgovornost za naraščanje inflacije, naraščanje moči Kitajske, naraščanje nezakonitih prehodov meje, uničevanje gospodarstva in kaotičen umik iz Afganistana.

Obstrukcija se je končala ob zori, ko so si vzeli odmor za kavo, nato pa se vrnili na glasovanje. Potrditev predloga v predstavniškem domu je nova politična zmaga za Bidna po podpisu 1000 milijard dolarjev vrednega zakona o obnovi infrastrukture, čeprav le polovična, saj mora zdaj predlog še v senat, kjer ob razmerju moči 50 proti 50 demokrati ne smejo izgubiti niti enega svojega glasu.

Demokratski senator proti plačevanju bolniškega dopusta

Konservativni demokratski senator iz Zahodne Virginije Joe Manchin je že napovedal, da nekatera določila predloga ne bodo ohranjena, spremembe pa bodo predlog vrnile v predstavniški dom na ponovno glasovanje. Kot trenutno kaže, bosta zaradi Manchina v senatu odpadli plačevanje bolniškega dopusta in povečanje števila delovnih vizumov.

Če bo vse po sreči za demokrate, lahko Biden zakon podpiše v najboljšem primeru do konca prihodnjega tedna.

Ključnega pomena za poenotenje demokratov v predstavniškem domu je bila ocena kongresnega proračunskega urada (CBO), da predlog zakona ne bo povečal proračunskega primanjkljaja v prihodnjih desetih letih za več kot 160 milijard dolarjev.

CBO je sicer izračunal 367 milijard, vendar pa naj bi okrepitev zvezne davkarije za 80 milijard dolarjev za boj proti utaji davkov v prihodnjih desetih letih navrgla več kot 200 milijard dolarjev. Povečanje porabe za socialo in okolje se bo financiralo iz naslova višjih davkov na bogate Američane in dobičke podjetij tako doma kot na tujem.