Datum tožbe proti Obami ni znan, tudi ni jasno, ali bo sploh kdaj vložena. Obama je navedbe republikancev zavrnil rekoč, da so jezni, ker opravlja svoje delo in pomaga ljudem z izvršnimi ukazi. Foto: Reuters
Datum tožbe proti Obami ni znan, tudi ni jasno, ali bo sploh kdaj vložena. Obama je navedbe republikancev zavrnil rekoč, da so jezni, ker opravlja svoje delo in pomaga ljudem z izvršnimi ukazi. Foto: Reuters
Boehner je po glasovanju dejal, da ni treba nikogar posebej opominjati, koliko škode je Obama naredil gospodarstvu. To se mu je zareklo na dan, ko je ministrstvo za trgovino objavilo novico, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju 4-odstotna. Foto: EPA

Resolucijo so sprejeli z 225 glasovi za in 201 proti. Zdaj so na vrsti pravniki predstavniškega doma, ki naj bi oblikovali osnutek pravnega dokumenta za začetek tožbe proti Obami, poroča BBC. A dejansko ni jasno, ali bodo tožbo sploh vložili.

Podporniki trdijo, da je Obama zlorabil svoj položaj, ko je v okviru zdravstvenega zakona prelagal zadnji rok za oddajo vloge za zavarovanje. Kamen spotike je njegova odločitev o spremembi določila zakona o začetku veljave določila, po katerem morajo podjetja z več kot 50 zaposlenimi zavarovati svoje delavce, sicer bodo plačali kazen. Obama je rok za podjetja z manj kot 100 zaposlenimi podaljšal do leta 2016. Za večja podjetja je rok do leta 2015, za podjetja z manj kot 50 zaposlenimi pa določilo ne velja.

Obama je potezo predstavniškega doma že zavrnil kot potrato časa. "Vsi vedo, da gre za politični trik," je dejal.

To je prvič, da je proti predsedniku zaradi zakonitosti njegovih pooblastil pravno ukrepal ali predstavniški senat ali senat. Namreč člani kongresa so v preteklosti že vložili tožbo proti predsedniku. Republikanci v kongresu očitajo Obami, da je večkrat prekoračil svoja ustavno določena pooblastila, in sicer tako, da je svoje odločitve ukazal mimo kongresa.

Med spornimi odločitvami republikanci navajajo Obamovo enostransko sprejeto odločitev o olajšanju deportiranja za mlade imigrante in izmenjavo zapornikov v zameno za izpustitev vojaka, ki je bil pet let v talibanskem ujetništvu.

"Ne gre za to vprašanje republikancev in demokratov. Gre za branjenje ustave," je dejal predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner. "Ali ste pripravljeni, da kateri koli predsednik izbira, kateri zakoni se bodo izvajali in spreminjali?" Njegov očitek leti na odločitev Obame, ki je v okviru leta 2010 sprejete zdravstvene reforme, znane tudi kot Obamacare, dvakrat prestavil rok za vložitev vlog za zdravstveno zavarovanje.

Na drugi strani pa demokrati resolucijo o tožbi izkoriščajo kot opozorilo svojim volivcem, da bodo republikanci skušali odstaviti Obamo in so na ta račun do zdaj že zbrali več milijonov dolarjev.

Američani ne podpirajo odstavitve predsednika
Zadnja anketa televizije CNN sicer kaže, da dve tretjini volivcev odstavitve (t. i. impeachment) ne podpirata. Med njimi je 83 odstotkov demokratov in 63 odstotkov neodvisnih. Impeachment sicer podpira 57 odstotkov republikanskih volivcev.