Thaci ni prestal glasovanja o nezaupnici. Foto: EPA
Thaci ni prestal glasovanja o nezaupnici. Foto: EPA

Za nezaupnico vladi, ki je Kosovo februarja leta 2008 pripeljala do razglasitve neodvisnosti, je glasovalo 66 od 120 poslancev, eden je bil proti, medtem ko sta se dva vzdržala.

Pobudo za glasovanje o nezaupnici je vložilo 40 poslancev in po besedah predlagatelja, vodje skupine Zavezništvo za novo Kosovo Ibrahima Makolija, je razprava o nezaupnici posledica najgloblje institucionalne krize, ki je doslej zajela Kosovo.

"Institucionalna kriza je posledica slabega upravljanja koalicijskih partnerjev Demokratske lige Kosova (LDK) in Demokratske stranke Kosova (PDK)," meni Makolli.

Politična kriza je izbruhnila konec septembra po nepričakovanem odstopu kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja. Vrhunec krize je pomenil izstop Sejdiujevega LDK-ja iz vladajoče koalicije.

Decembra predčasne volitve
Thaci je poudaril, da je trenutno stanje po izstopu LDK-ja iz vlade preizkus za demokracijo na Kosovu in izziv, ki ga ni mogoče zapostaviti, ampak ga je treba hitro premostiti.

"Verjamem, da boste ravnali pravilno in odprli pot novi legitimnosti institucij," je dejal Thaci in poslancem sporočil, da njihov glas pomeni glas za utrditev demokracije in svobode.

Predsednik parlamenta Jakkup Krasniqi, ki opravlja tudi vlogo začasnega predsednika, je po glasovanju razpustil parlament in predčasne volitve razpisal za 12. december.

Predčasne volitve bodo verjetno pomenile preložitev začetka pogovorov med Beogradom in Prištino ob posredništvu Evropske unije, ki naj bi izboljšali odnose.