Sanchez je v begunskem taborišču za Palestince v bližini Amana obiskal eno izmed šol UNRWA-ja. Foto: Reuters
Sanchez je v begunskem taborišču za Palestince v bližini Amana obiskal eno izmed šol UNRWA-ja. Foto: Reuters

Sanchez se bo med turnejo ustavil v Jordaniji, Katarju in Savdski Arabiji. Po poročanju španskih medijev je v Amanu izjavil, da pričakuje, da se bodo razmere v Gazi umirile do volitev v Evropski parlament, ki bodo v državah članicah Evropske unije potekale med 6. in 9. junijem. Ob tem je pozdravil razprave, ki o reševanju krize na Bližnjem vzhodu potekajo v Združenih narodih.

Dodal je, da pričakuje, da bo Španija neodvisnost Palestine priznala do julija. Verjame tudi, da se bo "v Evropski uniji zbrala kritična masa, ki bo spodbudila še več držav članic, da sprejmejo enako stališče".

Spomnimo, premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so ob robu vrha Evropske unije 22. marca sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Sanchez je takrat poudaril, da so se izjavi pridružili voditelji iz različnih delov Evrope in različnih političnih družin in dodal: "Pokazali smo, da želimo narediti ta korak, da ga želimo narediti skupaj in enotno." Marca je španski premier še izjavil, da pričakuje, da se bo priznanje Palestine zgodilo v njegovem štiriletnem premierskem mandatu, ki ga je začel lani.

Kritike Izraela

Izraelsko zunanje ministrstvo se je na namero štirih držav odzvalo z besedami, da bi priznanje palestinske države pomenilo "nagrajevanje terorizma" in bi le povečalo regionalno nestabilnost.

Od leta 1988 Palestino priznava 139 izmed 193 držav članic Združenih narodov. Od novembra 2012 ima v Generalni skupščini ZN-a status opazovalke.