Italijanski zdravniki niso mogli rešiti štiriletne deklice. Foto: Reuters
Italijanski zdravniki niso mogli rešiti štiriletne deklice. Foto: Reuters

"Nikoli še nisem bil priča takšnemu skrivnostnemu primeru. Ne bi smelo biti mogoče, da bi deklica zbolela za to boleznijo," je dejal vodja oddelka za nalezljive bolezni v bolnišnici Santa Chiara v Trentu Claudio Paternoster. Deklica namreč ni potovala v nobeno državo, kjer bi bila izpostavljenost bolezni višja.

V stiku z otrokoma, ki sta se vrnila iz Burkina Fasa
V pediatrični oddelek bolnišnice Santa Chiara je bila deklica sprejeta iz drugih zdravstvenih razlogov, tam pa je bila nato v stiku z otrokoma, ki sta se z malarijo okužila na potovanju po Burkina Fasu. Deklici so diagnozo postavili v soboto. Premestili so jo na oddelek za intenzivno nego, kjer pa se je njeno stanje naslednji dan hitro poslabšalo.

Paternoster dodaja, da so le nekatere vrste komarjev zmožne prenašati bolezen s človeka na človeka in ta vrsta naj v Italiji ne bi bila prisotna. Ob tem dopušča možnost, da se zaradi podnebnih sprememb in višjih povprečnih temperatur nekatere vrste komarjev prilagajajo, pojavljajo pa se tudi druge.

Malarija v Italiji izkoreninjena leta 1962
Malarija je bila prisotna v Italiji - predvsem v osrednjem in južnem delu države ter na otokih - v 19. stoletju. Leta 1962 je bila malarija na Apeninskem polotoku dokončno izkoreninjena. Kljub temu imajo v državi vsako leto nekaj primerov okužbe, do katerih pa pride, ker okužen komar v prtljagi pripotuje s potniki iz Afrike v Italijo.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo leta 2015 z malarijo okuženih 212 milijonov ljudi po svetu, umrlo jih je 429.000; 90 odstotkov vseh okužb in smrtnih primerov so ugotovili v Afriki.