Tadiću, ostremu borcu proti organiziranemu kriminalu v Srbiji, so v zadnjem času poostrili varovanje. Foto: EPA
Tadiću, ostremu borcu proti organiziranemu kriminalu v Srbiji, so v zadnjem času poostrili varovanje. Foto: EPA
Grožnje srbskemu predsedniku

Preiskavo so sprožili, potem ko so na socialni mreži Facebook oblikovali skupino, ki Tadića opozarja, da se zaman skriva in da ga "čaka ostrostrelec". V kratkem času se je v skupino včlanilo prek 200 članov. Predstavniki oblasti so ob tem že zatrdili, da tovrstne grožnje ne bodo preprečile boja vlade proti organiziranemu kriminalu in mafiji.
"Zaman se skrivaš"
Predstavnica Tadićeve Demokratske stranke Jelena Trivan je novice o obstoju skupine "Tadić, zaman se skrivaš v blindiranem avtu, ko odpreš vrata, te čaka ostrostrelec" potrdila in pozvala vse državne organe, da kar se da ostro odzovejo na najnovejše grožnje srbskemu predsedniku.
"V javnosti obstaja resna zamenjava krivcev in žrtev. Danes se vsi, še tisti, ki ogrožajo tujo varnost, sklicujejo na lastno ogroženo varnost, a povsem jasno je, kdo je danes v Srbiji ogrožen in zakaj," opozarja Trivanova. "Stvari so zelo enostavne - ta vlada je sprožila verjetno največjo akcijo v zgodovini proti organiziranemu kriminalu, ki ima svoje lovke v vseh segmentih družbe in seveda se v tem smislu oglašajo različni segmenti in tako ustvarjajo tako javno mnenje, v katerem imate grožnje in podobno."
Ameriška pomoč?
To namreč niso prve smrtne grožnje, uperjene proti Tadiću - nedavno so srbski mediji poročali, da naj bi srbski kokainski klan pripravljal likvidacijo vodij ministrstva za notranje zadeve, varnostne agencije in najvišjih državnikov, tudi predsednika.
Minister za notranje zadeve Dačić je ob tem dejal, da je nujno, da Srbija zaradi podobnih groženj politikom sledi hrvaškemu vzoru in za pomoč zaprosi Ameriško pravosodno ministrstvo, da bi dobili od Facebooka podatke o uporabnikih.
Grožnje tudi Mesiću
O grožnjah s smrtjo prek Facebooka so v ponedeljek namreč poročali tudi iz Zagreba. Grožnje so usmerjene proti nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću, ki jih je že prijavil policiji. Mesić je povedal, da mu grozijo "četniki in ustaši", kar da je dokaz, da je na pravi poti.
Dodal je, da se ne boji. Na Facebooku se je oblikovala skupina "Smrt Stjepanu Mesiću", ki naj bi imela okoli 5.000 članov, večinoma s Kosova. Mesiću so sicer lani in letos že večkrat grozili s smrtjo.

Grožnje srbskemu predsedniku