Zdravniki so presadili jetra in obe ledvici okužene darovalke. Foto: EPA
Zdravniki so presadili jetra in obe ledvici okužene darovalke. Foto: EPA
Urgentni blok ljubljanskega kliničnega centra
V Sloveniji je bilo v zadnjih 35 letih opravljenih okoli 1.000 presaditev organov in tkiv. Foto: RTV SLO

Obstaja velika verjetnost, da bodo pacienti okuženi z istim virusom, direktor toskanske organizacije za presaditev organov Franco Filippini in zdravstveni direktor Univerzitetnega zdravstvenega podjetja Careggi Mauro Marabini pa sta prepričana, da je razlog huda človeška napaka.

Storil naj bi jo biolog, ki je napačno prepisal podatke o krvni sliki 41-letne darovalke. Ta je umrla zaradi možganske krvavitve, kot kaže, pa sploh ni vedela, da je okužena s HIV-om.

Slovenija je previdna
Predstavnica slovenskega Inštituta za mikrobiologijo Katja Seme je glede napake v Italiji dejala, da Slovenija izvaja vse varnostne ukrepe za preprečitev okužb, kljub temu pa se po njenem mnenju lahko nekaj podobnega pripeti tudi pri nas, vendar pa naj bi bilo za to zelo malo možnosti.

Semetova je dodala, da mora biti v vsakem laboratoriju vpeljan t. i. sistem dobre laboratorijske prakse, ki preprečuje pojavljanje tovrstnih napak. Sistem vključuje tudi avtomatsko zapisovanje rezultatov določenih preiskav, kar izloča možnost človeške napake pri zapisovanju.

Direktorica Zavoda za presaditve organov in tkiv Danica Letonja Avsec pa je dejala, da se pri presaditvah najbolj bojijo prav prenosa neozdravljivih bolezni. Za boj proti temu imajo izdelan tudi natančen protokol preverjanja tkiv.

Če obstaja sum, da običajne preiskave ne dajejo prave slike o morebitni okužbi organa, opravimo tudi večverižno reakcijo - metodo za zgodnje odkrivanje HIV-a, dodaja direktorica zavoda.

V Sloveniji je bilo od leta 1970 blizu 1.000 vseh presaditev organov in tkiv, največ jih je bilo v zadnjih desetih letih.