22-letni Kasab je bil edini preživeli med napadalci napada v Mumbaju. Foto: Reuters
22-letni Kasab je bil edini preživeli med napadalci napada v Mumbaju. Foto: Reuters
Hotel Tadž Mahal
Eno od prizorišč napada, kjer je življenje izgubilo 174 ljudi, je bil tudi hotel Tadž Mahal. Foto: EPA

22-letni Kasab, ki je edini preživeli napadalec iz Mumbaja in ki so ga prijeli na dan napada, je po odločitvi sodišča kriv skoraj vseh 86 točk obtožnice, med njimi umora, vojskovanja proti Indiji in posedovanja razstreliva. Kakšna bo kazen za Kasaba, še ni znano, tožilstvo pa zanj zahteva smrtno kazen. Odločitev o kazni bo najverjetneje znana že v torek.

Proces, kjer so odločali o Kasabovi krivdi, je trajal 271 dni, potekal pa je ob strogih varnostnih ukrepih na posebnem sodišču, ki so ga za postavili kar v zaporu, kjer je bil priprt Kasab. V 14-mesečnem procesu so se zgodili številni preobrati, saj je Kasab najprej zavračal vse obtožbe, nato pa je julija lani v dramatičnem pričanju priznal vpletenost v napade in prosil, naj ga obesijo. Njegovi prošnji sodišče ni ugodilo, sodni proces pa se je nadaljeval.

Indijca oproščena vpletenosti v napad
Dva Indijca, Fahima Ansarija in Sabahudina Ahmeda, ki sta bila obtožena pomoči napadalcem pri načrtovanju napada, je sodnik na mumbajskem sodišču oprostil in ju takoj spustil iz pripora.

BBC-jeva poročevalka iz Mumbaja je poročala, da je Kasab branje obsodbe poslušal s sklonjeno glavo in da ni rekel niti besede. Obsodbo je spremljalo več kot 100 novinarjev z vsega sveta, poslušalci v dvorani pa so se na besede sodnika odzvali z vzdihom. Ko je sodnik povedal, da bo oprostil oba Indijca, je po besedah BBC-jeve poročevalke v sodni dvorani završalo.

Napadi v Mumbaju ohladili odnose med Indijo in Pakistanom
V napadih v Mumbaju novembra leta 2008, ki so trajali tri dni, je umrlo 174 ljudi, med njimi tudi devet napadalcev, več kot 300 ljudi pa je bilo ranjenih. Teroristi so napadli hotele, glavno železniško postajo, restavracijo in judovski center.

Napad je ohladil odnose med Indijo in sosednjim Pakistanom, Indija pa je za napade obtožila pakistanske upornike iz skupine Laškar-e-Taiba. Po začetnem zanikanju je Pakistan pozneje le priznal, da so bili napadi načrtovani na njihovem ozemlju in da je bil Kasab pakistanski državljan.