Eno od prizorišč napada in spopadov je bil luksuzni hotel Tadž Mahal. Foto: EPA
Eno od prizorišč napada in spopadov je bil luksuzni hotel Tadž Mahal. Foto: EPA
Mumbaj
Napadi so močno preteresli Indijce, ki so se še enkrat zavedali nevarnosti terorizma. Foto: EPA

V spomin na tragične dogodke je indijska policija priredila parado na prizorišču teroristične akcije in prikazala novo orožje, vse skupaj pa so spremljali prebivalci, ki so nosili indijske zastave in napise z gesli Konec nasilja. Pred razkošnimi hoteli, judovskim centrom in na železniški postaji, ki so bili glavne tarče teroristov, so mnogi v spomin na 166 žrtev napada prižigali sveče.

Vse se je začelo 26. novembra, ko se je skupina desetih teroristov izkrcala v Mumbaju in se odpravila na svoj dobro usklajeni krvavi pohod, pri čemer so si za tarče izbrali turistične znamenitosti in kraje, kjer so lahko pričakovali veliko ljudi.

Teroristi so se kar tri dni upirali pripadnikom indijskih varnostnih enot in zadrževali talce, vse skupaj pa je prek medijev neposredno spremljala zgrožena javnost po svetu. V napadih je bilo skupno ubitih 174 ljudi, med njimi devet teroristov, ranjenih pa je bilo več kot 300.

Edinega preživelega napadalca čakajo vislice
Napade je preživel samo en teroristi, ki mu že sodijo in mu v primeru obsodbe grozi smrt z obešanjem. V sosednjem Pakistanu, ki mu je Indija takoj pripisala odgovornost za napade, so v sredo v povezavi z napadi obtožili sedem ljudi, med njimi tudi odmevnega organizatorja Zakija-ur-Rehmana Lakvija, ki je na čelu prepovedane skrajne islamske skupine Laškar E Tajba.

Šele po pritisikih mednarodne skupnosti je Pakistan priznal, da so teroristi svojo operacijo začeli na njegovem ozemlju, kjer so tudi načrtovali njen potek. Zaradi napada je Indija prekinila mirovne pogovore, ki so jih obnovili leta 2004, kot pogoj za njihovo nadaljevanje pa je zahtevala odločnejše ukrepanje Pakistana proti skupinam islamskih skrajnežev v državi, ki izvajajo akcije prek meje.

Teroristični napad je pokazal, kako krhka je varnost na tem območju in kako nestabilna je še vedno regija, ki jo zadnjih nekaj desetletij zaznamujejo nenehne napetosti med jedrskima silama Indijo in Pakistanom.

Pod udarom kritik so se znašle predvsem indijske varnostne sile, ki so jim očitali nepripravljenost in neusposobljenost odzivanja na napad takih razsežnosti. Po napadih so indijske oblasti temeljito prevetrile varnostni aparat in oblikovale novo protiteroristično politiko, kar se je že obrestovalo, saj jim je v zadnjem letu uspelo preprečiti nekaj terorističnih napadov.