Oblasti trdijo, da je raven radioaktivnosti še sprejemljiva. Foto: Reuters
Oblasti trdijo, da je raven radioaktivnosti še sprejemljiva. Foto: Reuters

Zaradi močnega vetra se je požar v zadnjih dneh še okrepil.

Na terenu je več kot 300 gasilcev, pomagajo si tudi z letali. Oblasti so podvojile število gasilcev od ponedeljka naprej, zadnja dva dneva pa ne poročajo več o obsežnosti požara. Po poročanju lokalnih medijev so danes odredili evakuacijo bližnje vasi.

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je po preučitvi satelitskih posnetkov opozorila, da se razmere slabšajo. "Ogromen požar na meji zaprtega območja je dosegel obseg 18.000 hektarjev," so dejali pri organizaciji. Še pred tremi dnevi so oblasti poročale, da gori "samo" 100 hektarov. Vlada o obsegu požara ne poroča več.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ločeno je izbruhnil še manjši požar med borovci v bližini jedrske elektrarne, velik naj bi bil 2600 hektarjev, so dodali pri Greenpeaceu.

Strahovi pred višjo stopnjo radioaktivnosti

Okoljevarstvenike še skrbi, da bi se lahko zaradi požarov dvignila stopnja radioaktivnosti. Oblasti trdijo, da je raven radioaktivnosti sprejemljiva.

Oblasti sumijo, da je najmanj enega od lokalnih požarov, s katerimi so se gasilci borili v preteklih dneh, sprožil 27-letni prebivalec manjšega kraja blizu zaprtega območja. Domnevajo, da je kuril travo in smeti, zaradi vetra pa mu je ogenj ušel izpod nadzora. Grozi mu do pet let zapora.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske jedrske elektrarne pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.